Demokratija u Danskoj

Za "proruski" stav 12 godina zatvora

  • 13.10.2018. 15:44

Na sajtu danskog parlamenta objavljen je nacrt zakona prema kom će, ukoliko se usvoji, državljanima ove kraljevine prijetiti krivična odgovornost za „prorusku“ poziciju, piše danski list „Berlingske“.

Prema nacrtu zakona o mjerama za „borbu protiv operacija psihološkog uticaja koje sprovode strane obavještajne službe“, stanovnicima Danske prijeti do 12 godina zatvora ukoliko se njihove izjave tokom predizbornih kampanja budu razlikovale od zvaničnog stava vlasti, navodi se u članku.

List navodi primjere postupaka za koje nacrt zakona predviđa kažnjavanje: ometanje javnih rasprava, kao i pokušaj uticaja na proces donošenja odluka.

„Pod njega potencijalno pada i situacija kada neki strani obavještajni agent govori da bi bilo dobro da se zamijeni sijalica u toaletu neke institucije, a danski direktor posluša njegov savjet“, navodi list.

Na taj način, ako Danac odluči da su antiruske sankcije štetne za Dansku i objavi svoje mišljenje u medijima, njemu će prijetiti kazna, ističe list. Slično će se završiti i pokušaj da se na neki način utiče na mišljenje u korist implementacije projekta gasovoda „Sjeverni tok 2“.

Ovaj nacrt zakona, po mišljenju autora članka, može se smatrati pokušajem zastrašivanja danskog društva, jer se radi o legitimnim stavovima građana koji se odvijaju u javnim diskusijama, ali koji se mogu smatrati propagandom.


 

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм