Holandija

Vukovi sve češće napadaju ovce

  • 13.08.2018. 21:43

Holandski farmeri su zabrinuti zbog velikog porasta napada vukova zbog čega će morati da postave skupu električnu ogradu kako bi zaštitili svoja stada.

U prvoj polovini ove godine vukovi su ubili 138 ovaca u Holandiji, dok je cijele 2017. godine taj broj bio manji od 20. 

Ovo je novi problem za Holanđane. U martu 2015. godine u Holandiji je prvi put u posljednjih 150 godina potvrđeno prisustvo vuka, podsjeća Bi-Bi-Si. 

Ipak, prema mišljenju eksperata, svake godine psi ubiju više ovaca nego vukovi. 

Moris La Aje, biolog sa Holandskog instituta za proučavanje sisara, rekao je da je veoma teško zaštititi se od jednog vuka. "Možete da postavite električnu ogradu oko ovaca, ali je to veoma skupo", rekao je on. 

On je rekao za Bi-Bi-Si da mladi usamljeni vukovi, koji traže partnera za parenje, ulaze u Holandiju sa teritorije NJemačke. 

On je rekao da u Holandiji ima oko 800 hiljadaovaca, a da psi svake godine ubiju oko 13.000 ovaca. 

Napadi vukova su veoma stresni za farmere i najveći je problem što samo jedan vuk može da ubije ili obogalji veliki broj ovaca. 

Jedan vuk je u junu ubio 12 ovaca i ranio 14 čime je farmer u mjestu Lirderholthuis, u blizini grada Zvolea, na istoku Holandije, izgubio 26 ovaca zbog samo jednog vuka.  

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.