Razmijenili su i poklone

Vučić se sastao s Makronom u Parizu

  • 17.07.2018. 15:20

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Parizu sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, nakon čega usljedio radni ručak. 

Emanuel Makron dočekao je Aleksandra Vučića ispred Jelisejske palate, uz vojne počasti i prisutnu gardu, nakon čega su započeli razovore u četiri oka.

Tokom radne posjete, Vučić je sa Makronom razgovarao o bilateralnim odnosima, naročito o ekonomskoj saradnji dvaju zemalja, zatim o situaciji u regionu, sa posebnim osvrtom na dijalog Beograda i Prištine, kao i o evropskim integracijama Srbije.

Razgovori u četiri oka dvojice predsjednika trajali su duže nego što je bilo predviđeno. Planirano je da tet-a-tet razgovor dva državnika bude polučasovni, a trajao je pun sat.

Vučić i Makron razmijenili su i poklone.

Predsjednik Srbije je francuskom kolegi poklonio specijalnu ediciju "Aleksandrović" vina u drvenoj kutiji sa ključem i Ratni dnevnik od 7. septembra 1918. godine, kopija sa prevodom na francuski, sa porukama, čestitkama, Stojana Protića i Poenkarea.

Makron je Vučiću poklonio takođe vino, ali i specijalne držače za boce za vino.

Zatim je u Jelisejskoj palati usljedio i radni ručak gdej su se predsjednicima pridružile i delegacije dvije zemlje.

Nakon ručka predviđeno je obraćanje dvojice predsjednika.

Današnja posjeta odigrava se u delikatnom političkom trenutku, dan prije nove runde briselskog dijaloga Beograda i Prištine.

Predsjednik Srbije izjavio je ranije da mnogo očekuje od razgovora sa predsjednikom Makronom.

"Mislim da je taj susret veoma važan za Srbiju. Nismo imali takvu komunikaciju u prethodnom periodu sa više francuskih predsjednika i njihovih srpskih kolega. Posljednja posjeta, i to kratka, datira prije više od 15 godina, kada je Žak Širak posjetio Beograd", rekao je predsednik Srbije.

Uoči posjete srpskog predsjednika Francuskoj, ambasador te zemlje u Srbiji Frederik Mondolini za Tanjug je rekao da će Francuska imati bar tri važne poruke – razvijanje bilateralanih odnosa, podršku Francuske Srbiji na evropskom putu i obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine.

Kad je riječ o proširenju bilateralnih odnosa, francuski ambasador kaže da to znači na ekonomskom, političkom i kulturnom planu, te posebno ističe da se to događa u godini kad se obilježava 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata.

Ponovio je da Francuska snažno podržava Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, uz opasku da i EU treba da se reformiše, a kad je riječ o dijalogu Beograda i Prištine, rekao je da se nada da će obnovljeni dijalog donijeti rezultat i napredak ka normalizaciji odnosa.