Vučić sa Erdoganom u Istanbulu na otvaranju najvećeg aerodroma na svijetu

13:20, 27.10.2018.
Izvor: RTS
Thumbnail
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće 29. oktobra, na poziv predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana, svečanom otvaranju novog istanbulskog aerodroma, trećeg u tom višemilionskom gradu, a ubuduće i najvećeg na svijetu.

To će biti peti ovogodišnji susret dvojice predsjednika i potvrda da se i profesionalni i lični odnosi Vučića i Erdogana osnivaju na međusobnom poštovanju i povjerenju. 

Istanbul je odavno megalopolis, a sa svojih oko 15 miliona stanovnika je najveći evropski i sedmi najveći grad u svijetu.

Novi istanbulski aerodrom (Istanbul Yeni Havalimani) je, pored ''Ataturka'' i ''Sabihe Gokčen'', treći aerodrom u tom gradu, a u punom kapacitetu radiće od kraja godine.

Izgrađen je na evropskoj strani Istanbula, na 35 kilometara sjeverno od grada, u okrugu Arnavutkoi i, kada bude potpuno završen biće najveći aerodrom u svijetu.

Radovi su počeli u junu 2014. godine i završena je prva od četiri faze izgradnje.

Predviđeno je da aerodrom nakon prve faze može da primi 90 miliona putnika. 

Thumbnail

Očekuje se da će novi aerodrom prije 2030. moći da koristiti 150 miliona putnika godišnje, kada bude završena posljednja faza izgradnje, a moguće ga je nadograditi za prijem do 200 miliona putnika godišnje.

Poređenja radi, najprometniji aerodrom na svijetu Hartsfield-Jackson u Atlanti je u 2017. imao 105 miliona putnika.

Takođe, šest aerodroma u Londonu opslužuje više od 150 miliona putnika godišnje. 

Thumbnail

Izgradnja aerodroma je, kako je ranije objavljeno, vrijedna oko 10,5 milijardi evra.

Aerodrom će se prostirati na površini od 7.659 hektara što je oko 76 kvadratnih kilometara i imaće šest uzletnih i sletnih pisti i tri puta će biti veći od frankfurtskog aerodroma.

Novi istanbulski aerodorm će imati i najveći svijetski trgovinski kompleks bez carine.

Prodajni kompleks sa 53.000 kvadratnih metara se sastoji od šest dijelova, uključujući prodavnice luksuznih brendova. 

Novi aerodrom je izgrađen na raskrsnici puteva do Arnavutkoi, Gokturk i Catalca, sjeverno od centra Istanbula i između gradova crnomorskog primorja Ienikoi, Taiakadin i Akpinar.