Koreja

Voz sa juga nakon deset godina stigao na sjever 

  • 30.11.2018. 16:49

Prvi put poslije više od deset godina voz iz Južne Koreje prešao je granicu sa Sjevernom Korejom. 

U vozu je tim od 28 stručnjaka sa juga, koji će se baviti pitanjem kako da pomognu Sjevernokorejcima da modernizuju željeznicu. 

Odnosi na Korejskom poluostrvu su u posljdnje vreme značajno napredovali, ali još ne može da se putuje preko granice i trguje. 

Na istorijskom sastanku sa južnokorejskim predsednikom krajem aprila, lider Sjeverne Koreje Kim Džong-un je zamolio za pomoć u modernizovanju željeznice. 

Kako je rekao, železnica na sjeveru je u "sramotnom stanju".

Infrastruktura datira još od početka 20. vijeka, tako da će, ukoliko se jednom odobri slobodno kretanje preko granice, biti potrebna velika obnova.

Inženjeri su u voz ušli u petak ujutru u Dorasanu, sjeverno od Seula, nakon čega su krenuli na kratko putovanje do demilitarizovane zone. 

Korejsko poluostrvo podijeljeno je tom zonom još od Korejskog rata pedesetih godina prošlog vijeka. 

Kada je voz prešao granicu, komandu je preuzeo sjevernokorejski mašinovođa i voz odveo dalje na sever.

Stručnjaci će za sada moći samo da posmatraju stanje železnice, ne da zaista rade na njoj. Stručnjacima sa juga neće biti lako. U narednih 19 dana će morati da žive u vozu i ispitaju oko 1.200 kilometara šina i druge infrastrukture. Za to vrijeme će smjeti samo da posmatraju šine, ali ne i da vrše bilo kakve radove, kaže dopisnik BBC-ja u Seulu, Lora Biker. 

Stručnjaci su za put na sjever morali da dobiju specijalne jednokratne dozvole od UN, kako bi mogli da zaobiđu sankcije koje su nametnute Sjevernoj Koreji. Zbog tih sankcija zabranjeno je preko granice prevoziti naftu i opremu.

Južnokorejski ministar koji nadgleda odnos sa sjeverom, Čo Mjong-gjon, kaže da je cilj projekta prevazilaženje podjela i otvaranje nove budućnosti na Korejskom poluostrvu. 

"Povezana željeznica će pomoći u napretku i Sjevera i Juga, a biće stvorena i osnova za mir. Voz će šinama na sjeveroistok poluostrva i u svijet nositi mir i prosperitet", rekao je Mjong-gjon, prenosi agencija Jonhap

 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.