Ratno stanje

Vojska Ukrajine u stanju "pune borbene gotovosti"

  • 27.11.2018. 10:29

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine raspoređene u Donbasu podignute su na stanje "pune borbene gotovosti", saopšteno je iz pres centra takozvane Operacije kombinovanih snaga.

U saopštenju na "Fejsbuk" stranici pres centra navodi se da je na osnovu naredbe koju je izdao komandant Operacije Sergej Najev podignuta spremnost vojske i da su oružane snage podignute na nivo pune borbene gotovosti, koje je juče naredio Generalštab ukrajinske vojske. 

Ratno stanje u trajanju od 30 dana proglašeno je u Viničkoj, Luganskoj, Nikolajevskoj, Odeškoj, Sumskoj, Harkovskoj, Černigivskoj, Donjeckoj, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, kao i u području ukrajinskih teritorijalnih voda u Azovskom moru, a na snagu će stupiti sutra, javio je TASS. 

Ukrajina je za ovakve postupke kao izgovor iskoristila incident koji se dogodio u nedjelju, 25. novembra, kada je Rusija zaplijenila tri ukrajinska broda u blizini Kerčkog moreuza. 

Iz Moskve je saopšteno da su brodovi ignorisali zahtjeve ruske Federalne službe bezbjednosti /FSB/ da se zaustave, te da je zbog toga ruska strana bila prinuđena da upotrijebi oružje. 

U incidentu lakše su povrijeđena trojica ukrajinskih vojnika. 

Moskva je incident ocijenila kao namjernu provokaciju Kijeva. EU i NATO pozvali su na zaustavljanje eskaliranja situacije, a Ukrajina je proglasila ratno stanje.

Тагови: