Meksiko

Vojska poklekla pred El Čapovim sinom, molili ga za milost

  • 31.10.2019. 17:22

Meksički vojnici koji su htjeli da uhapse sina narko-bosa Hoakina Guzmana, poznatijeg po nadimku El Čapo, predali su se i tražili od njega da obustavi operaciju spasavanja koju su pokrenuli članovi kartela.

Kartel Sinaloa je tokom ovih napada dodatno pritisnuo brojčano nadjačane vojnike koji su oslobodili El Čapovog sina kako bi preživjeli napad.

Ministar odbrane Luis Kresensio Sandoval je za 29-godišnjeg Ovidija Guzmana Lopesa naveo da je jedan od glavnih krijumčara metamfetamina i fentanila u Sjedinjenim Državama.

Ova operacija je nastala kao dio naloga za hapšenje koji je izdat 13. septembra u cilju izručenja.

Sandoval je dodao da je specijalna jedinica bila poslata u Kulijakan 9. oktobra sa planom za hapšenje koji je podrazumijevao formiranje unutrašnjeg i spoljnog bezbjednosnog kordona čim obavještajna služba potvrdi da se Ovidio nalazi u kući.

Plan je propao kada su pripadnici kartela spriječili vojnike i pripadnike nacionalne garde da dođu na svoje položaje u spoljnom kordonu.

Ministar odbrane Meksika je na kritike da je trebalo poslati više vojnika odgovorio da su napadači imali arsenal vojnog oružja, i to oklopna vozila, mitraljeze i raketne bacače koji su pogodili helikopter. Dodaje da je vojska, da bi pobijedila kartel, morala da upotrebi jače vatreno oružje, što nije učinila kako civili ne bi bili ugroženi.

Vlada je saopštila da je osmoro ljudi tokom operacije poginulo, dok su lokalni mediji prenijeli da je 13 osoba izgubilo život.

Pošto su se borbe raširile po cijelom gradu, izgleda da Guzman nikad nije ni napustio kuću u kojoj se nalazio.

Na video-snimku se čuje kako vojnik traži od Guzmana da obustavi napade.

"Završi sa ovim, molim te. Ja sam se predao", čuo se vojnik. "Završi odmah sa ovim, smiri se, nema šta da se radi... Reci im da se povuku, ja ne želim ovo", nastavio je vojnik.

Međutim, napadi su nastavljeni i četiri sata nakon početka operacije, a zvaničnici u Meksiko Sitiju su tek tad naredili povlačenje bezbednosnih snaga.

Prve reakcije na izvještaj vlade izazvale su šok, ali i divljenje, što je vlada bila toliko otvorena o ovakvom katastrofalnom događaju.

Javnost u Meksiku se pita ko je dao zeleno svjetlo za očigledno loše isplaniranu operaciju, kao i to kako je kartel došao do obavještajnih podataka pomoću kojih je sprovedena akcija spasavanja.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador je obećao da će odgovoriti na ove sumnje na konferenciji za novinare u četvrtak i dodaje da će da će izvještaj pobiti kritičare koji kažu da je njegova vlada slaba i koji su ga pozvali da preispita svoju posvećenost bezbjednosnoj strategiji bez konflikata – "zagrljaji, ne meci".

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок