Vojska Nagorno-Karabaha oborila avion azerbejdžanskih snaga?

  • 28.09.2020. 22:53

Vojska Nagorno-Karbaha oborila je avion azerbejdžanskih snaga, saopštio je portparol predsjednika te nepriznate republike Vagram Pogosjan.

Kako je precizirao, prema informacijama kojima raspolaže vojska, riječ je o letjelici An-2.

"Danas sa sigurnošću možemo reći da smo uspjeli da oborimo avion protivnika i to u području Martuni", istakao je.

Azerbejdžanska strana je, međutim, odbacila navode o obaranju aviona, prenosi Sputnjik.

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je prethodno da je Azerbejdžan pokrenuo novu veliku vojnu operaciju na liniji razgraničenja sa Nagorno-Karabahom. Kako se navodi, napad se sprovodi u dolini rijeke Araks u pravcu Magatis-Tališ, međutim, za sada jermenske snage uspješno odolijevaju napadima azerbejdžanske vojske, piše Sputnjik.

Iz Ministarstva ističu da su do sada uništena 22 azerbejdžanska tenka i 10 jedinica drugih tipova oklopnih vozila. "Likvidirano je više od 370 vojnika. Pored toga, prema određenim informacijama, ranjeno je oko 35 odsto vojnika koji su učestvovali u napadima“, rekao je neimenovani predstavnik jermenskog Ministarstva odbrane.

Večeras se oglasio i ambasador Jermenije u Rusiji Vardan Toganjan, koji je izjavio da odluka Jermenije da prizna nezavisnost Narogno-Karabaha zavisi isključivo od toka borbenih dejstava.

"Koliko se azerbejdžanske i turske vojne formacije približe granici Nagorno-Karabaha, toliko će i trenutak priznanja nezavisnosti biti bliži", naglasio je.

Toganjan je takođe konstatovao i da je Jermenija garant bezbjednosti nepriznate republike Nagorno-Karabah, te da ne može svoje sugrađane na toj teritoriji da ostavi na cjedilu. Dodao je i da je Jerevan spreman da preduzme vojne mjere ukoliko se nad Nagorno-Karabahom pojavi tursko-adžerbejdžanski Damoklov mač u vidu aviona F-16.