Velika Britanija

Vojska izlazi na ulice zbog pogoršanja situacije sa virusom korona

  • 23.09.2020. 08:19

Britanski premijer Boris Džonson obratio se naciji zbog pogoršanja zdravstvene situacije prouzrokovane koronavirusom.

On je danas tokom obraćanja u parlamentu rekao da se Britanija nalazi na opasnoj prekretnici i da se mora brzo da se deluje, te napomenuo da će nove mjere potrajati možda i šest mjeseci. Naglasio je da će vojska učestovati u suzbijanju pandemije, ali da pobjedu protiv korone može da donese samo pojedinac.

- Siguran sam da je ovo borba u kojoj će čovečanstvo pobjediti. Pandemija vas tjera da donosite brojne izbore, ali nijedan od njih nije lak - rekao je na početku Džonson i dodao da je duh zajedništa držao virus na distanci od Britanije.

Napominje da je u posljednje vrijeme bilo previše kršenja epidemioloških mjera i da je virus zbog toga krenuo da se eksponencijalno širi.

- Najbolje oružje protiv ovog virusa je oružje koje ima svaki pojedinac, a to su zdrav razum i zajednička odlučnost - jasan je Džonson.

Premijer je dodao da nije rješenje da se stariji zaključaju u svoje domove, a da se virus slobodno kreće među populacijom. Napomenuo je još jednom da će vojska učestvovati u suzbijanju epidemije.

- Oni koji budu kršili pravila mogu da budu kažnjeni sa 10.000 funti, a nadgledanje mjera sprovodit će pored policije i vojska - rekao je Džonson.