Bez milosti

Vođa Islamske države naredio ubistvo 320 sljedbenika zbog izdaje

18:09, 12.10.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Vođa Islamske države Abu Bakr el Bagdadi naredio je ubistva 320 sljedbenika zbog nelojalnosti toj terorističkoj grupi, saopštili su irački obavještajni izvori.

On je naredio ubistva i pojedinih vodećih ličnosti u Iraku i Siriji. 

"Sada je izdao naredbu da se ubije 320 njegovih sljedbenika zbog izdaje i nemara, koji su prouzrokovali velike gubitke u terorističkoj grupi u Iraku i Siriji", javila je iračka novinska agencija "Iračke vijesti", pozivajući se na izjave neimenovanih izvora. 

Komandanti višeg reda koji se nalaze na spisku za odstrel su, između ostalih, Abu el Bara el Ansari, Sief el Din el Iraki, Abu Otam el Tal Afari, Abu Iman el Movahed i Maravan Hadid el Suri, prenio je "Dejli mejl". 

Teroristička grupa Islamska država izgubila je oko 90 odsto teritorije koju je kontrolisala 2014. godine kada je Bagdadi sebe proglasio vođom Kalifata. 

"Iračke vijesti" dodaju da su pojedini militanti pobjegli, nakon što su saznali za planove Bagdadija. 

Bagdadi je prošle godine objavio glasovnu poruku u kojoj svoje sljedbenike poziva da "spale svoje neprijatelje gdje god se nalaze" i da napadaju "medijske centre koje kontrolišu nevjernici". 

Tokom prošle godine pojavili su se izvještaji o tome da je Bagdadi ubijen, što je u jednom trenutku potvrdila i agencija "Amak", koja je u vlasništvu Islamske države. 

SAD su ponudile novčanu nagradu u iznosu od 25 miliona dolara za informacije koje bi mogle pomoći da se Bagdadi pronađe, uhapsi i osudi.