Vodi se borba - mnogo stradalih, uništeno naoružanje

  • 30.09.2020. 13:22

JEREVAN - Žestoki sukob Azerbejdžana i Jermenije oko teritorije Nagorno-Karabhu traje već četvrti dan. Lideri zaraćenih strana odbacili su predlog za mirovne pregovore.

Umjesto dogovora o mirovnim pregovorima, jedni druge su optuživali za ometanje pregovora oko sporne teritorije.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana tvrdi da je poginulo ili ranjeno više od 2.000 jermenskih vojnika. Druga strana tvrdi - oborili smo azerbejdžanske bespilotne letelice.

Obje strane broje žrtve sukoba u tom regionu, koji su eskalirali u nedjelju, od kada je poginulo i povrijeđeno više desetina ljudi.

Međunarodna zajednica danima poziva na razgovore o okončanju višedecenijskog sukoba dvije bivše sovjetske republike.

U nedjelju je zvanični Baku saopštio da je Jermenija granatirala položaje azerbejdžanske vojske, a Jerevan je pak tvrdio da su azerbejdžanske oružane snage pokrenule ofanzivu prema Nagorno-Karabahu, granatirajući okolna naselja.

Obje strane prijavile su žrtve, uključujući i civile. I Jermenija i Azerbejdžan proglasili su ratno stanje i vojnu mobilizaciju.

Azerbejdžan tvrdi: Neprijatelj se povlači

Jedinice oružanih snaga Jermenije napuštaju borbene položaje pod napadom azerbejdžanske vojske u pravcu Agderina, saopštilo Ministarstvo odbrane Azerbejdžana, a prenosi Sputnjik.

"Među ljudstvom oružanih snaga Jermenije ima mnogo poginulih i ranjenih. Кomanda puka traži pomoć za evakuaciju ranjenih“, tvrdi Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Jerevan: Vodi se borba, uništeno mnogo neprijateljskih vojnika i naoružanja

Portparol jermenskog ministarstva odbrane Šušan Stepanjan objavila je da su jedinice Armije odbrane uništile teški višecijevni raketni lanser TOS-1A Oružanih snaga Azerbejdžana.

"Borbe se trenutno vode. Jedinice Armije odbrane Karabaha na pojedinim dionicama fronta izvode kaznene operacije. Uništen je veliki broj neprijateljskih vojnika, naoružanja i vojne tehnike", objavila je Šušan Stepanjan.

Turska: Intervenisaćemo, ako Baku zatraži

Azerbejdžan je sposoban da oslobodi svoju teritoriju sam, ali ako želi i zatraži pomoć bićemo uz njega, kaže ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

Vazdušni udari Azerbejdžana na sjever

Azerbejdžansko ratno vazduhoplovstvo danas je počelo sa bombardovanjem sjevernih oblasti regije Nagorno Karabah, saopštilo je jermensko ministarstvo odbrane.

Reakcija Makrona: Neprihvatljiva retorika Turske

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da "ratna" retorika Turske ohrabruje Azerbejdžan da ponovo osvoji Nagorno-Karabah i da je to neprihvatljivo, mada je dodao da u ovoj fazi nema dokaza o direktnom turskom umešanju, javila je Al Džazira.

"Primijetio sam političke izjave Turske, za koje mislim da su nesmotrene i opasne", rekao je Makron na konferenciji za novinare u Letoniji.

Snimak azerbejdžanske artiljerije kako gađa neprijateljske položaje

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je snimke artiljerijskog granatiranja borbenih položaja jermenskih jedinica, prenosi Sputnjik.

Jedinice oružanih snaga Azerbejdžana nastavljaju sa napadima na jedinice jermenske vojske tokom kontraofanzivne operacije u zoni sukoba u Кarabahu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ko je jači?

Rat između azerbejdžanskih i jermenskih snaga razbuktao se u Nagorno-Karabahu. To otvara pitanje čime raspolažu vojske dvije zemlje.

Reprezentativac Jermenije odbacio transfer – želi u rat

Varazdan Harojan, član selekcije Jermenije, prekinuo je karijeru kako bi se stavio na raspolaganje svojoj zemlji u ratu sa Azerbejdžanom.

Oboreni dronovi, raketiranje, civilne žrtve

Razmjena artiljerijske vatre nastavlja se i danas duž cijele linije fronta u samoproglašenoj republici Nagorno Karabah, saopšteno je iz Jermenije.

Jedna strana...

Rusija se (ne)će miješati

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su telefonom o situaciji u regiji Nagorno-Karabahu, a kako javlja Tas, nije bilo riječi o mogućnosti da Rusija vojno interveniše u tekućem oružanom sukobu Jermenije i Azerbejdžana.

Upozorenje Evropskog suda za ljudska prava

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu upozorio je Azerbejdžan i Jermeniju na "kršenja prava civila zagarantovanih Evropskom konvencijom" o ljudskim pravima, u spornom regionu Nagorno-Karabah, azerbejdžanskoj teritoriji koju podržava Jerevan.

Sud je "zatražio od Azerbejdžana i Jermenije da se uzdrže od preduzimanja bilo kakvih mjera, posebno vojnih akcija, koje bi mogle dovesti do kršenja prava civilnog stanovništva, zagarantovanih Konvencijom", navodi se u "privremenoj mjeri". Zahtjev za tu mjeru je podnio Jerevan.

Sud je takođe pozvao dvije države da "ispune svoje obaveze prema Konvenciji", posebno u vezi sa "pravom na život", zagarantovanim članom 2, i "zabranom mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja", član 3.

Zatraženo je i da dvije strane obavijeste sud o "mjerama koje će preduzeti" kako bi poštovale te obaveze.

Inače, privremene mjere Evropskog suda su mjere koje se preduzimaju kada su podnosioci zahtjeva izloženi "stvarnom riziku od nenadoknadive štete".

Jerevan na vezi sa Moskvom

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su telefonom o situaciji u Nagorno Karabahu, ali nije bilo riječi o mogućnosti da Rusija vojno interveniše u tekućem oružanom sukobu Jermenije i Azerbejdžana.

Reakcija SB UN: Oštra osuda

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih Nacija saopštio je da je zabrinut zbog sukoba koji su izbili oko Nagorno-Karabaha, koji prijete da prerastu u sveopšti rat, oštro osuđujući upotrebu sile između Jermenije i Azerbejdžana.