Visok nivo zagađenja vazduha

Vlasti u Delhiju zatvorile škole, zabranjeni građevinske projekte

  • Извор: Агенције
  • 17.11.2021. 09:18

Vlasti u Delhiju zatvorile su sve škole i fakultete na neodređeno vrijeme zbog sve goreg nivoa zagađenja vazduha.

Građevinski radovi su zabranjeni do 21. novembra, ali je napravljen izuzetak za projekte koji se odnose na transport i odbranu.

Samo pet od 11 elektrana na ugalj u gradu ima dozvolu za rad.

Otrovna izmaglica guši Delhi od festivala Divali.

Nivoi sitnih čestica PM2,5, koje mogu začepiti pluća ljudi, u Delhiju su daleko viši od bezbjednosnih smjernica Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/.

Nekoliko dijelova grada zabilježilo je juče cifre blizu ili veće od 400, što je kategorisano kao "teško".

Broj između nula i 50 smatra se "dobrim", a između 51 i 100 "zadovoljavajućim", prema indeksu kvaliteta vazduha ili AKI.

Kombinacija faktora kao što su emisije iz vozila i industrije, prašina i vremenski uslovi čine Delhi najzagađenijom prijestonicom na svijetu. Vazduh postaje posebno toksičan u zimskim mjesecima jer farmeri u susjednim državama spaljuju strnište, a vatromet tokom festivala Divali, koji se dešava u isto vrijeme, samo pogoršava kvalitet vazduha.

Ove godine je zagađenje postalo toliko strašno da je izazvalo strogo upozorenje indijskog Vrhovnog suda, koji je naložio državnim i saveznim vladama da preduzmu "neposredne i hitne" mjere za rješavanje problema.

Komisija za upravljanje kvalitetom vazduha Delhija sazvala je sastanak i najavljene su hitne mjere, navodi Bi-Bi-Si.

Druge mjere koje je najavila komisija uključuju zabranu ulaska kamionima u Delhi i susjedne države Utar Pradeš, Pendžab, Harijana i Radžastan do 21. novembra, osim onih koji prevoze osnovne namirnice.

Delhiju i drugim državama je naloženo da "ohrabre" rad od kuće za 50 odsto u svim privatnim kancelarijama koje spadaju u region glavnog grada.