Belgija

Vlasti ostaju pri planu za ublažavanje mjera

  • 23.04.2021. 19:43

BRISEL - Belgija nastavlja sa planovima da dozvoli otvaranje bašta restorana i kafića 8. maja uprkos upozorenjima zvaničnika zdravstvenih službi da situacija u bolnicama podsjeća na Italiju sa početka pandemije.

Premijer Aleksandar de Kro naglasio je da je ubrzan program vakcinacija i da je 28 odsto odraslih do sada primio prvu dozu.

"Ukoliko stvari nastave da se odvijaju ovim tempom, možemo da nastavimo sa planom otvaranja 8. maja. Ponovno pokretanje ekonomije i društvenog života pratiće vakcinacije", naglasio je De Kro.

Vlasti su donijele odluku da restorani ili barovi mogu da vrše usluge u baštama do 22.00 časa uz maksimalno četiri osobe za stolom.

Nešto ranije zvaničnici zdravstvenih službi upozorili su na pogoršanje situacije u bolnicama.

Od početka pandemije u Belgiji je od kovida 19 umrlo više od 23.000 ljudi. U posljednjih nekoliko dana dnevno je zaraženo oko 3.500 ljudi.

Lider kriznog štaba Belgije za borbu protib pandemije Marsel Van der Auvera rekao je da su svima u sjećanju užasni prizori iz italijanskih bolnica i da oni više od godinu dana pokušavaju da nešto slično izbjegnu ali da sada nisu uopšte daleko od sličnih dešavanja.

Тагови: