"Pegasus"

Vlade špijunirale više od 50.000 osoba širom svijeta uz pomoć izraelskog softvera?

  • Извор: Кликс
  • 19.07.2021. 18:01

Aktivisti za ljudska prava, novinari i advokati širom svijeta na meti su autoritarnih vlada koje ih špijuniraju pomoću softvera za hakovanje koji je prodala izraelska kompanija NSO Group, pokazala je istraga.

Istraga britanskog Guardiana i 16 drugih medijskih organizacija sugeriše široku i kontinuiranu zloupotrebu NSO-ovog špijunskog softvera Pegasus, za koji kompanija tvrdi da je namijenjen samo za upotrebu protiv kriminalaca i terorista.

Pegasus je malware koji inficira iPhone i Android uređaje kako bi operaterima alata omogućio izdvajanje poruka, fotografija i e-maila, snimanje poziva i tajno aktiviranje mikrofona.


Podaci koji su procurili sadrže popis više od 50.000 telefonskih brojeva za koje su, vjeruje se, klijenti NSO-a od 2016. godine identifikovani kao ljudi od interesa.

Forbidden Stories, neprofitna medijska organizacija sa sjedištem u Parizu, i Amnesty International u početku su imale pristup procurjelom popisu i dijelile pristup medijskim partnerima u sklopu projekta Pegasus, konzorcija za izvještavanje.

Prisutnost telefonskog broja u podacima ne otkriva je li uređaj zaražen ili je podvrgnut pokušaju hakovanja.

Otkrivanja podataka počelo je u nedjelju, otkrićem da je u podacima naveden broj više od 180 novinara, uključujući novinare, urednike i rukovodioce u Financial Timesu, CNN-u, New York Timesu, France 24, Economistu, Associated Pressu i Reuters.

Analiza procurjelih podataka identifikovala je najmanje 10 vlada za koje se vjeruje da su NSO kupci koji su u sistem unosili brojeve: Azerbejdžan, Bahrein, kazahstan, Meksiko, Maroko, Ruanda, Saudijska Arabija, Mađarska, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

(Foto:ACK GUEZ / AFP)


Тагови: