Optužuju Madrid da se miješa u unutrašnja pitanja

Vlada Nikaragve uputila oštru notu Španiji

  • 27.06.2021. 14:36

Vlada Nikaragve je uputila oštru notu Španiji u kojoj optužuje Madrid da se miješa u unutrašnja pitanja Nikaragve.

U noti, koja je upućena i ministarki spoljnih poslova Aranči Gonzales Laji, dodaje se da Madrid demonstrira imperijalističke stavove prema toj centralno-američkoj zemlji.

U pismu na četiri stranice ministarstvo spoljnih poslova Nikaragve optužilo je šeficu diplomatije Španije Aranču Gonzalez Laju da je davala "uvredljive izjave" o predsjedniku Nikaragve Danijelu Ortegi i da je demonstrirala "drsko neznanje i žestinu neprikladnu za diplomatsko ophođenje", ali u pismu se ne precizira koje su tačno primjedbe bile uvredljive za ljevičarsku vladu Nikaragve, prenosi Rojters.

Vlada Španije apelovala je na Nikaragvu tokom proteklih nekoliko nedjelja da pusti iz zatvora istaknute opozicione lidere lišene slobode uoči predsjedničkih izbora u novembru.

"Odbacujemo tekst pisma koje uputila vlada Nikaragve. Nećemo podsticati polemike koje odvlače pažnju od osnovnih problema", rekao je dopisniku Rojtersa izvor u španskom ministarstvu spoljnih poslova, ne želeći da bude imenovan.

Isti izvor je predočio da je u pitanju vrlo ozbiljna situacija sa kršenjem ljudskih prava u Nikaragvi i uticaj na ishod predstojećeg izbornog procesa.

Ortegina vlada je uhapsila oko 20 političkih oponenata, uključujući pet predsjedničkih kandidata, uoči predstojećih novembarskih izbora na kojima će se Ortega kandidovati za svoj četvrti uzastopni predsjednički mandat.

Тагови: