usred tenzija između SAD-a i Irana

Vježbe u Arapskom moru: Peta flota Ratne mornarice SAD-a objavila dramatičnu poruku na Fejsbuku

09:52, 20.05.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Zemlje-članice Savjeta za saradnju u Zalivu (GCC) započele su pojačane bezbjednosne patrole u međunarodnim vodama Arapskog zaliva.

Rojters prenosi da je to na Fejsbuku objavila Peta flota Ratne mornarice SAD sa sjedištem u Bahreinu, prenosi Tanjug.

Na toj društvenoj mreži je objavljeno da su zemlje GCC "posebno povećale međusobnu komunikaciju i koordinaciju kako bi podržale regionalnu pomorsku saradnju i morske bezbjednosne operacije u Arapskom zalivu".

Američka mornarica saopštila je da je izvela vježbe u Arapskom moru s udarnom grupom nosača aviona poslatom u Persijski zaliv radi borbe protiv navodne, nespecifične prijetnje iz Irana.

Mornarica je saopštila da su vježbe i obuka izvedeni sa grupom nosača aviona "Abraham Linkoln" u koordinaciji sa američkim marincima, odražavajući "ubojitost i agilnost SAD da odgovore na prijetnju", kao i da odvraćaju od konflikta i štite američke strateške interese.

U vježbama su učestvovale i amfibijska grupa i 22. ekspediciona mornarička jedinica koje su takođe razmještene u zoni operacija američke Pete flote u Persijskom zalivu, prenosi AP.

Vježbe su, kako je saopšteno, izvedene u petak i subotu.

Bahrein, kao saveznik SAD, upozorio je juče svoje državljane da ne putuju u Irak i Iran i zatražio od onih koji su već u tim zemljama da se odmah vrate zbog svoje bezbjednosti, javila je tamošnja državna novinska agencija BNA.

Ministarstvo spoljnih poslova Bahreina kao razloge za svoje saopštenje navelo je "nestabilne regionalne okolnosti, opasni razvoj i potencijalne pretnje".

Upozorenje dolazi usred tenzija između SAD i Irana.

Vašington je u srijedu povukao neke članove osoblja iz Ambasade SAD u Bagdadu, zbog zabrinutosti povodom navodnih prijetnji iz susjednog Irana, kojem su iračke šiitske milicije saveznici.

Ranije, kompanija "Ekson" je evakuisala svoje strano osoblje sa iračkog naftnog polja u pokrajini Basri blizu granice s Iranom, prenio je Sputnjik.