Višegodišnje istraživanje: Seksualna eksploatacija najunosniji oblik trgovine ljudima

  • 15.06.2021.22:02

Trgovina ljudima u svrhu seksualne eksploatacije je najrasprostranjeniji oblik trgovine ljudima koji je identifikovan na globalnom nivou u okviru regiona OEBS, izjavio je specijalni predstavnik OEBS i koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Valiant Riči.

To je najunosniji oblik trgovine ljudima, koji generiše godišnju dobit od skoro 100 milijardi dolara na globalnom nivou – istakao je Riči povodom objavljivanja rada na temu “Obeshrabrivanje potražnje koja podstiče trgovinu ljudima u svrhu seksualne eksploatacije”.

Rad je objavljen na osnovu višegodišnjeg istraživanja koje uključuje analizu pravnih i statističkih podataka preko 50 vlada, međunarodnih i organizacija civilnog društva, saopštio je OEBS.

Potražnja je osnovni pokretač u svim oblicima trgovine ljudima, ali nigde nije izraženija i direktnija nego u slučaju trgovine u svrhu seksualne eksploatacije, s obzirom na nedostatak razdvajanja između eksploatisane žrtve i krajnjeg korisnika, navodi se u dokumentu.

Na virtuelnom lansiranja rada, Sandra Novak, koja je bila žrtva seksualne trgovine i članica je Međunarodnog savjetodavnog savjeta ODIHR-a za preživele trgovinom ljudima, pohvalila je OEBS-ovo istraživanje i pristup ovoj temi i naglasila potrebu da se riješi zahtjev za smislenom borbom protiv trgovine ljudima.

– Potražnja ne znači potražnju za trgovinom ljudima, ona je šira, ona je ta koja podstiče sve oblike eksploatacije ljudi – rekla je Novak.

Tagovi: