Pozivaju UN da organizuje sastanak

Više od 500 naučnika tvrdi da nema klimatske opasnosti

  • 01.10.2019. 16:56

Više od 500 naučnika sačinilo je deklaraciju u kojoj tvrdi da nisu tačne najave klimatske katastrofe i pozivaju UN da organizuje sastanak na visokom nivou o klimi, koji bi bio početkom 2020.

Klimatska nauka trebala bi biti manje politička, a klimatska politika više naučna, navodi se u deklaraciji.

Potpisnici naglašavaju da ne treba postupati ishitreno u "nevjerovatno skupoj klimatskoj akciji smanjenja emisije ugljen-dioksida, prije nego što se u potpunosti utvrde činjenice".

Ne postoje statistički dokazi da globalno zagrijavanje pojačava uragane, poplave, suše i slične prirodne katastrofe niti da ih čini učestalijim, tvrde ovi naučnici.

"Mjere smanjenja ugljen-dioksida štetne su i skupe. Ugljen-dioksid nije zagađivač. On je važan za čitav život na Zemlji, jer je fotosinteza blagoslov.

Važan je za prirodu i zelenilo Zemlje, kao i za rast globalne biljne biomase te za poljoprivredu, jer povećava prinose usjeva u cijelom svijetu", navodi se u deklaraciji.

Potpisnici insistiraju na tome da javna politika mora poštivati naučne i ekonomske činjenice, a ne samo odražavati "mondenost i histeriju trenutka u kojem se živi".

"Ne postoji klimatski hitan slučaj. Zato nema razloga za paniku i uzbunu", napominju naučnici iz raznih zemalja.

Oni se protive "štetnoj i nerealnoj" politici nulte emisije ugljen-dioksida, koja je predložena za 2050. godinu.

Ovi naučnici naročito kritkuju klimatske modele opšte cirkulacije na kojima se trenutno zasniva međunarodna politika i tvrde da su oni "neprikladni za tu svrhu".

"Surovo je i nepromišljeno zagovarati rasipanje triliona dolara na osnovu rezultata nezrelih modela", tvrde oni.

Među potpisnicima pisma su i profesor Gus Berkut iz Holandije, Ričard Lindzem iz SAD, profesor Rejnald Du Berger iz Kanade, švedski naučnik Ingemar Nordin, Teri Danli sa Novog Zelanda, irski naučnik DŽim O` Brajen, Australijanac Viv Frobis i niz drugih stručnjaka.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина