Virdžinija ukinula smrtnu kaznu, od 1976. pogubljeno 113 ljudi

  • 23.02.2021. 08:18

Američka savezna država Virdžinija ukinula je smrtnu kaznu nakon što su oba doma tamošnjeg Kongresa glasala za takvu odluku.

Zakon koji to regulira još mora potpisati guverner Ralf Nortam, no njegovo se odobrenje smatra sigurnim.

Dugotrajni postupci

- Ovo je važan korak naprijed u nastojanju da naš pravosudni sistem bude pošten i nepristran za sve - kazao je Nortam u ponedjeljak u zajedničkoj izjavi s predsjednicom donjeg doma Ajlin Filer-Korn i čelnikom senatske većine Dikom Saslouom.

Virdžinija tako postaje 22. od ukupno 50 saveznih država koje su ukinule smrtnu kaznu.

- U dugoj istoriji Virdžinije ova je zemlja usmrtila više ljudi nego ijedna druga, vrijeme je da se zaustavi mašinerija smrti - navodi se u izjavi u kojoj se ističe da smrtna kazna nije pošteno i efikasno sredstvo pravosudnog sistema.

Prema podacima Informacijskog centra za smrtnu kaznu, od 1976. u toj zemlji je izvršeno 113 smrtnih kazni.

Primjena smrtne kazne u SAD je u opadanju dijelom zahvaljujući promjeni javnog mnijenja, kao i sve većim poteškoćama u pribavljanju potrebnih supstanci za smrtonosnu injekciju.

Izricanje smrtne kazne takođe obično dovodi do dugotrajnih i skupih parnica.

Lani u SAD pogubljeno 18 osoba

Prema podacima Informacijskog centra za smrtne kazne, 2020. u SAD je pogubljeno ukupno 17 osoba, a osuđene su od pet saveznih država i savezne vlade.

Savezna vlada gotovo dva desetljeća nije izvršila nijednu smrtnu kaznu. Međutim, administracija bivšeg predsjednika Donalda Trampa gurala je njihovo ponovno aktiviranje. Predsjednik Džo Bajden protivi se smrtnoj kazni, javlja Hina.