Njemačka se ogradila od njega

Vinko Puljić tražio donacije za negatore Jasenovca

  • 28.09.2020. 18:37

Biskupija Hildezhajm u Njemačkoj ogradila se od hrvatskog sveštenika Vinka Puljića koji je pozivao na prikupljanje donacija negatorima Jasenovca, objavljeno je na portalu Njemačke biskupske konferencije.

Iz Biskupije Hildezhajm, na čijem području Puljić obavlja svoj pastoralni angažman, ističu da je grijeh pozivati da se finansiraju negatori Jasenovca, te da su neprihvatljive simpatije katoličkog sveštenika prema fašističkim pokretima.

Portparol biskupije Volker Bauerfeld izjavio je da se "poruke jevanđelja ne mogu spojiti sa fašizmom".

On je naveo da Puljić nije dijecezanski sveštenik njihove biskupije i da će o njegovoj sudbini biti odlučeno nakon konsultacija sa centralom Hrvatske katoličke misije u Frankfurtu.

Puljić je na svom Facebook profilu prenio poziv Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac da se donacijama pomogne "utvrđivanje realne slike događaja u logorima Jasenovac i Stara Gradiška, te drugih zbivanja u periodu za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata".

Ovo društvo od svog osnivanja 2014. godine nizom knjiga, članaka, feljtona i istupa u javnosti osporava istinu o jasenovačkom logoru.

Poziv za prikupljanje donacija potpisuje kontroverzni publicista Igor Vukić, autor knjige "Radni logor Jasenovac", u kojoj negira zločinački karakter ovog ustaškog logora.

Ispod poziva Puljić je napisao "Zar je grijeh rušiti mitove laži, a težiti i tražiti istinu?".

Puljić je pripadnik Hrvatske katoličke misije u njemačkom gradu Getingenu, a na Facebook profilu odavao je pomen osuđenom otmičaru aviona Zvonku Bušiću. Na društvenim mrežama može se naći i fotografija na kojoj se grli sa osuđenim ratnim zločincem Darijem Kordićem.

Portal "Index" podsjeća da ovo nije prvi put da njemačka Katolička crkva mora da reaguje zbog proustaških ispada hrvatskih katoličkih sveštenika u toj državi.

Poznat je i slučaj pozivanja neonaciste Velimira Bujaneca na proslavu Hrvatske katoličke misije u Majncu, od čega se lokalna njemačka biskupija naknadno morala ograditi.

Тагови: