Vinko Puljić mora da napusti Njemačku

  • 21.10.2020. 11:18

Don Vinko Puljić, sveštenik koji vodi Hrvatsku katoličku misiju Getingen u Donjoj Saksoniji, mora da napusti NJemačku jer je na "Fejsbuku" pozvao na doniranje finansijskih sredstava "Društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac", čiji osnivači negiraju ustaške zločine.

Katolička crkva u NJemačkoj je antifašistička i zbog toga će Puljić početkom 2021. godine napustiti svoju župu kako bi bio izbjegnut javni skandal.

Kako navode hrvatski portali, ukoliko Puljić, u međuvremenu, objavi sličan apel, lokalni biskup će ga odmah smijeniti.

Biskupija Hildešajm dala je do znanja Puljiću da smatra "ozbiljnom greškom" njegovo širenje apela na "Fejsbuku" u vezi sa Jasenovcem.

Puljić smatra, kao i neki drugi revizionisti istorije ustaške Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, da treba preispitati da li je Jasenovac bio logor za istrebljenje, a sa gledišta Biskupije Hildešajm postoji rizik da tako bude negirano ubistvo brojnih ljudi u tom konclogoru.

"Vinko Puljić, koji javno dijeli takav poziv, ostavlja utisak da saosjeća sa fašizmom, što, prema mišljenju ove biskupije, apsolutno ne dolazi u obzir jer fašizam ni na koji način nije kompatibilan sa jevanđeljem", piše u saopštenju koje je potpisao portparol biskupije Folker Bajerfeld.

Sve je počelo nakon što je Puljić na svom "Fejsbuk" profilu naveo da "Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac" poziva sve da svojim donacijama pomognu "utvrđivanje realne slike događaja u logorima Jasenovcu i Staroj Gradiški, te drugih zbivanja u periodu Drugog svjetskog rata".

Puljić je masovna ubistva i genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u Jasenovcu nazvao - mitom.

To društvo okuplja negatore ustaških zločina koje predvodi Igor Vukić, autor knjige "Radni logor Jasenovac".

Puljićev apel prvo je osudio Danijel Majić, njemački novinar hrvatskog porijekla, a uskoro se uključio i sam vrh tamošnje Katoličke crkve.

Na tome nije stalo, pa je Puljić morao da ode na poseban sastanak i objasni zbog čega je to napisao.

Kako je objavila Biskupija Hildešajm, Puljić se pravdao da "ni u snu nije mogao zamisliti besmislene razmjere reakcija na taj poziv".

Puljić je postao poznat kada je 2014. godine kritikovao njemačke vlasti, koje su zabranile nastupe kontroverznom hrvatskom pjevaču Marku Perkoviću Tompsonu, koji u svojim pjesmama veliča ustaše i NDH, podsjeća "Jutarnji list". 

Тагови: