Bivši marinac CIA-e

Venecuela uhvatila američkog špijuna dok je nadgledao naftne rafinerije

  • 12.09.2020. 08:25

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro tvrdi da je američki špijun uočen kako nadgleda dvije naftne rafinerije u sjeverozapadnoj venecuelanskoj državi Falcon.

U televizijskom obraćanju Maduro je rekao da je špijun pronađen u četvrtak ove sedmice s oružjem i velikim količinama gotovine u blizini rafinerija Amuay i Cardon. On je dodao da je taj čovjek služio kao marinac u bazama CIA-e u Iraku. Dodatne detalje nije otkrivao, piše BBC.

Sjedinjene Američke Države do sada nisu javno komentarisale ove tvrdnje.

Maduro je također rekao da su venecuelanske vlasti nedavno spriječile eksploziju u rafineriji El Palito u sjevernoj državi Carabobo. Predsjednik nije obrazložio ko je namjeravao podmetnuti eksploziju ni kako je otkriven.

Podsjetimo da je sud u Venecueli prošlog mjeseca osudio dvojicu bivših američkih vojnika na 20 godina zatvora zbog pokušaja svrgavanja predsjednika Madure. Luke Denman i Airan Berry proglašeni su krivima za zavjeru, nezakonitu trgovinu oružjem i terorizam.

Američki predsjednik Donald Tramp, dugogodišnji protivnik socijalističkog predsjednika Madura, negirao je optužbe Venezuele da stoji iza tog incidenta.