Odgovor na američke sankcije protiv naftne kompanije

Venecuela nepokolebljiva: Sankcije Americi

  • 06.02.2019. 16:32

Karakas će da učini sve što je moguće da umanji efekte američkih sankcija protiv venecuelanske naftne kompanije PDVSA na globalnom tržištu, rekao je tehnički savjetnik ove firme Roni Romero.

"Mi se suočavamo sa ilegalnim sankcijama SAD. Mi izvozimo oko 500.000 barela dnevno u SAD. PDVSA će sada preusmjeriti izvoz drugim kupcima u Evropi i Aziji", rekao je on agenciji "Sputnjik".

Romero, koji je državni predstavnik Venecuele u OPEK-u, rekao je da evropski i azijski kupci ne treba da se boje da kupuju naftu od Venecuele jer se sankcije Vašingtona odnose samo na američke entitete.

On je dodao da Rusiju i Kinu ne interesuju američke sankcije, te da će Venecuela učiniti sve što može da to ne utiče na tržište.

Vašington je prošle sedmice uveo sankcije kompaniji PDVSA i zaplijenio sedam milijardi dolara.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost DŽon Bolton rekao je da će, osim toga, sankcije uticati na izvoz kompanije u vrijednosti od 11 milijardi dolara u narednih godinu dana.

SAD kupuje značajnu količinu nafte od Venecuele, rekao je ranije američki ministar finansija Stiven Mnučin, dodajući da će sankcije imati "umjeren efekat" na američke rafinerije.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм