Priziva agresiju SAD

Venecuela: Gvaido priznao da je pokušaja prevrata propao 

09:46, 05.05.2019.
Thumbnail
Lider opozicije Venecuele Huan Gvaido priznao je da pokušaj prevrata u Venecueli nije bio uspješan i izjavio da je spreman da odobri prijedlog Sjedinjenih Američkih Država za intervenciju u zemlji, ukoliko takav prijedlog stigne.

Gvaido je u intervjuu za američki list „Vašington post“ izjavio da je računao da će vojska početi da prelazi na stranu opozicije, a predsjednik Venecuele podnijeti ostavku, ali to se nije dogodilo.

„Možda zato što nam je potrebno još vojnika i možda nam je potrebno više zvaničnika režima koji su spremni da to podrže, da zaštite ustav“, objasnio je opozicionar.

Na pitanje šta bi uradio da ga je američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton pozvao sa ponudom za američku intervenciju, Gvaido je rekao da bi odgovorio: „Poštovani prijatelju, ambasadore Džone Boltonu, hvala vam za svu pomoć koju ste dali za ispravnu stvar ovde. Hvala vam za opciju, procijenićemo je i, vjerovatno, razmotriti u parlamentu kako bismo riješili ovu krizu. Ako je potrebno, možda ćemo je odobriti“, istakao je Gvaido.

U utorak 30. aprila opozicija Venecuele pokušala je da izvrši prevrat. Lider opozicije Huan Gvaido, koji se proglasio za predsjednika zemlje, i njegove pristalice okupile u Karakasu na auto-putu ispred vojne baze Karlota. Prethodno je Gvaido pozvao narod Venecuele i vojsku da izađu na ulice kako bi okončali Operaciju Sloboda za svrgavanje legitimnog predsjednika države Nikolasa Madura.

U ovom pokušaju učestvovali su i vojnici Venecuele. Međutim, prema izjavi ministra odbrane zemlje i predsjednika Nacionalne konstitutivne skupštine, mnoge od njih je obmanula opozicija.  

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsjednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsjednik Parlamenta Venecuele Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja su priznale Gvaida i zahtjevaju od predsjednika Venecuele Nikolasa Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“. Lidera Venecuele Nikolasa Madura kao legitimnog predsjednika podržavaju Rusija, Kina i niz drugih zemalja.