Beč

Veliki projekat: Prva ulica u kojoj je moguće regulisati temperaturu vazduha

  • 17.04.2019. 19:38

Da bi se djelovalo protiv urbanih toplinskih ostrva u okruženju i olakšalo život tamošnjim stanovnicima, grad Beč započinje projekat u ulici Ciglergase, koja bi trebala postati prva ulica s mogućnošću regulacije temperature vazduha.

Naučnici već desetljećima upozoravaju na negativne posljedice koje porast površinske temperature planete ima na ljude i biljni i životinjski svijet. Prve su posljedice već vidljive u gradovima gdje porast globalne temperature značajno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplinskih ostrva.

Beč je prepoznao taj problem i odlučio se na sprovođenje projekta u jednoj od svojih ulica. Troškovi adaptacije ulice nakon radova na vodovodnim cijevima iznose 2,4 miliona evra. Grad će pokriti 70 odsto troškova, a ostalih 30 odsto finansiraće okrug Neubau iz vlastitog proračuna.

"Klimatske su promjene jedan od najvećih izazova za buduće generacije. Negativne posljedice porasta temperature posebno su primjetne u samom centru grada, poput okruga Neubau, gdje ima malo zelenih površina", rekla je bečka zamjenica gradonačelnika Hebejn prilikom predstavljanja projekta.

Тагови: