Veliki preokret kod republikanaca, pojedini članovi najavili da će glasati za opoziv

  • 13.01.2021. 11:32

Inicijativa američke Demokratske stranke za opoziv predsjednika Donalda Trampa dobija na zamahu jer su pojedini članovi Republikanske stranke najavili da će glasati za impičment.

Predstavnica Republikanske stranke u Predstavničkom domu Liz Čejni, kćerka bivšeg potpredsjedniika Dika Čejnija, izjavila je da će glasati za Trampov opoziv zbog upada njegovih pristalica u Kongres prošle sedmice.

Još dva člana Republikanske stranke u Predstavničkom domu, Džon Ketko i Adam Kincinger, takođe su najavili da će glasati za opoziv.

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa SAD izasnili su se ranije glasanjem za ideju da američki potpredsjednik Majkl Pens pokrene proces prema 25. amandmanu Ustava za Trampov opoziv zbog uloge u neredima koji su se dogodili u Kapitolu, sjedištu Kongresa u Vašingtonu, iako je Pens već rekao da to neće učiniti.

Da bi se pokrenuo 25. amandman, Pens i većina Trampove administracije treba da proglase predsjednika nesposobnim da vrši svoje dužnosti.

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa SAD planiraju da tokom dana glasaju o opozivu Trampa prema optužbama da je on podsticao nerede koji su se dogodili u Kapitolu.

BBC navodi da bi Tramp mogao postati prvi američki predsjednik koji se dva puta suočavao sa opozivom. On je u decembru 2019. godine postao treći američki predsjednik koji se suočavao sa opozivom zbog optužbi da je prekršio zakon jer je od Ukrajine zatražio istragu protiv Bajdenovog sina Hantera.

Trampa će 20. januara na funkciji predsjednika zamijeniti Džozef Bajden.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.