Poruka Evriopskom parlamentu

Veliki poljski dnevni listovi objavljeni sa praznim naslovnim stranama FOTO

  • 25.03.2019. 11:37

Veliki poljski dnevni listovi danas su objavljeni sa praznim naslovnim stranama, što predstavlja poruku Evropskom parlamentu da usvoji kontroverznu reformu zakona o autorskim pravima, zbog koje postoji spor između tradicionalnih medija i giganata interneta.

"Danas apelujemo na poljske članove Evropskog parlamenta da pokažu solidarnost i podrže u glasanju Direktivu o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržitu", navodi se u peticiji koju je potpisalo 30 urednika nacionalnih i regionalnih dnevnih listova u Poljskoj. 

U saopštenju dnevnih listova "Ržečpospolita", "Gazete viborča", tabloida "Fakt" i ostalih navodi se da autori sadržaja ne dobijaju dovoljnu nadoknadu od širenja svog rada na internetu. 

Uoči sutrašnjeg glasanja u Evropskom parlamentu pojačano je lobiranje i protestovanje sa strane pristalica i protivnika predloženog zakona. 

Novim rješenjem biće osvježen evropski zakon star skoro 20 godina, koji potiče iz vremena prije većine društvenih medija na internetu. 

Prema predloženim promjenama, evropski zakon bi prvi put odredio da su platforme na internetu odgovorne za provođenje autorskih prava i imale bi obavezu da provjeravaju da li njihovi korisnici objavljivanjem sadržaja krše pravila. 

Priprema reforme trajala je dvije godine i imala je snažnu podršku medijskih kompanija i umjetnika, koji žele da ostvare veću korist od onlajn platfromi, poput "Jutjuba" ili "Fejsbuka", za korištenje svojih sadržaja. 

Nova direktiva će "podržati autore, ali neće nanijeti štetu korisnicima interneta" i neće ukinuti pravo na postavljanje linkova niti zabraniti takozvane meme slike, navodi se u prijedlogu zakona. 

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм