Velika Britanija želi dokaze da je princeza Latifa živa nakon uznemirujućeg videa

  • 19.02.2021. 12:09

Velika Britanija želi dokaze da je princeza Dubaija Latifa Al Maktoum živa nakon što je BBC objavio video u kojem je ona ispričala da je otac, emir ovog zaljevskog grada drži zatočenu u vili te da strahuje za svoj život.

Ministar inostranih poslova Velike Britanije Dominic Raab kazao je da je moralno i ljudski tražiti dokaz da je princeza Latifa živa nakon uznemirujućeg videa kojeg je objavila.

"Video je duboko zabrinjavajući i vlast Velike Britanije je duboko zabrinuta. Pratićemo istragu Ujedinjenih nacije koja je najavljena kako bi se ispitala situacija u kojoj se nalazi princeza Latifa. Vidi se mlada žena koja je jako uznemirena", kazao je Raab, a istog mišljenja je bio i britanski premijer Boris Johnson.

Na videosnimku, 35-godišnja princeza Latifa je ispričala da se nalazi u jednoj vili koja je pretvorena u zatvor, a da se snima u toaletu jer je to jedino mjesto u kojem se može zaključati.

"Svaki dan strahujem za svoj život, policajci su mi rekli da ću cijelog života bili u zatvoru i da nikada neću vidjeti sunce. Svakog dana situacija je sve gora”, kazala je, a vlada Dubaija pitanja medija o tom slučaju proslijedila je pravnoj kompaniji šeika, piše The Independent.

Latifa al-Maktoum je još 2018. u videosnimku na YouTubeu izjavila da želi pobjeći iz zemlje. Sa suzama u očima je rekla da ju je nakon prvog pokušaja bijega 2002. "tri godine otac, emir Dubaija Mohammed bin Rashid Al Maktoum, mučio i držao zatočenu".

U martu 2020. britansko pravosuđe je presudilo da je emir Dubaija naredio otmicu svojih dviju kćeri Latife i Shamse. Shamsa je s 18 godina pokušala pobjeći od oca 2000. dok se nalazila u Engleskoj.

(klix.ba)

Тагови: