Džeremi Hant

Velika Britanija ima ekonomsku snagu za igranje važne uloge u svjetskim pitanjima

  • 02.01.2019. 15:54

Velika Britanija i dalje može da parira jačim zemljama na globalnom nivou, čak i nakon što napusti Evropsku uniju, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova DŽeremi Hant.

On je tokom posjete Signapuru naglasio da Velika Britanija, iako nije velesila niti dio carstva, i dalje ima ekonomsku snagu i diplomatske veze potrebne za igranje važne uloge u svjetskim pitanjima. 

Hant je rekao da snagu Britanije ne treba precijeniti, ali ni potcijeniti. 

"Nismo velesila niti imamo carstvo, ali smo peta najveća ekonomija na svijetu, druga članica NATO kada se radi o budžetu, treća zemlja po budžetu za međunarodnu pomoć, jedan od dva najveća finansijska centra, sa vrlo efikasnim obavještajnim službama i diplomatskom mrežom svjetske klase, uključujući stalno članstvo u Savjetu bezbjednosti UN", istakao je Hant. 

Britanski ministar napomenuo je da će Velika Britanija nakon "Bregzita" ostati uticajan globalni igrač, nezavisno od EU, ali je upozorio da bi neuspjeh postizanja sporazuma Londona i Brisela prouzrokovao smetnje koje bi potrajale neko vrijeme, javio je AFP. 

On je dodao da bi Britanija nakon "Bregzita" mogla da se ugleda na ekonomski model Singapura, naročito kada se radi o dugoročnom ulaganju u obrazovanje, infrastrukturu i jačanje trgovinskih veza u svijetu.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.