Međunarodna federacija dizanja tegova

Velika afera: Zvaničnici sakrili gotovo 40 pozitivnih doping testova

22:40, 04.06.2020.
Izvor: avaz
Istraga protiv Međunarodne federacije dizanja tegova pronašla je zataškavanje doping slučajeva i milione dolara nestalog novca, rekao je danas glavni istražitelj Ričard Meklaren.

Meklaren je naveo da je 40 pozitivnih doping testova "sakriveno" u evidenciji IWF i da su sportisti čiji su slučajevi odloženi ili zataškani i dalje osvajali medalje na svjetskim prvenstvima i drugim takmičenjima. Slučajevi će biti upućeni Svetskoj antidoping agenciji (WADA).

On je rekao da je bivši predsjednik IWF Mađar Tamaš Ajan bio "autokratski lider" koji je Upravni odbor "držao u mraku o finansijama". Ajan je primao gotovinske isplate, neke i od 100.000 dolara kao kazne za doping od nacionalnih federacija ili od sponzora. Na jednom putu u Tajland, Ajan je dobio više od 440.000 dolara.

Meklaren je rekao i da se ne zna gdje je ukupno 10,4 miliona dolara.

- Svi su držani u finansijskom neznanju korištenjem skrivenih bankovnih računa i transfera. Neki novac je obračunat, a neki nije, dodao je on.

Prema izvještaju, Ajan je dozvolio kupovinu glasova na izborima u njegovoj organizaciji, sve dok je zadržao funkciju i promovirao svoje favorite.