Mark Esper

Većina smatra da je eksplozija bila nesrećan slučaj, suprotno Trampovog od mišljenja

  • 05.08.2020. 22:42

Američki ministar odbrane Mark Esper rekao je da većina ljudi smatra da je eksplozija u Bejrutu od koje je poginulo najmanje 135 osoba bila nesrećan slučaj, što je suprotno od mišljenja predsjednika Donalda Trampa koji je naveo da su mu generali rekli da je, najvjerovatnije riječ o bombi.

Esper je istakao da SAD još prikupljaju informacije o eksploziji ali da "većina vjeruje da je u pitanju nesrećan slučaj, kao što su mediji i javili".

Tramp je juče izjavio da sve ukazuje da je u pitanju užasan napad i na pitanja zašto kad još nije utvrđen uzrok odgovorio je da su mu generali sa kojima se sreo rekli da misle da je u pitanju neka vrsta bombe.

Američki zvaničnici ne znaju šta je uzrokovalo požar koji je doveo do eksplozije ali izražavaju uvjerenje u izvještaje iz Libana da je velika količina amonijum nitrata bila u skladištu gdje je ostavljen nakon pljenidbe.

Libanske vlasti saopštile su da je za veliki broj zvaničnika određen kućni pritvor u očekivanju istrage o tome kako je došlo do toga da 2.750 tona amonijum-nitrata bude u skladištu nekoliko godina.

Esper je dodao da su SAD spremne da pruže humanitarnu i medicinsku pomoć libanskom narodu.

Američki Stejt department saopštio je da je državni sekretar Majkl Pompeo razgovarao sa libanskim premijerom Hasanom Dijabom i da mu je izjavio saučešće zbog žrtava eksplozije.

Тагови: