Vatrogasac nakon 24 godine otkrio posljednje riječi princeze Dajane

  • 22.06.2021. 16:22

Bivši šef Scotland Yarda John Stevens za Daily Mail otkrio je kako je tokom istrage o automobilskoj nesreći, zbog koje je poginula princeza Dajana, morao ispitati i princa Čarlsa (72). Postojale su sumnje da je nesreća mogla biti planirana, a na to je naslutila Dajanina bilješka iz 1995. godine.

- Moj suprug planira automobilsku "nesreću", neispravnost kočnica i ozbiljnu povredu glave - napisala je Dajana, koja je sumnjala da Čarls to želi napraviti kako bi mogao oženiti bivšu dadilju princa Vilijama (39) i princa Herija (36).

Javnost je saznala za tu optužbu do 2003., šest godina nakon što je Dajana preminula. Stevens je izjavio kako je morao ispitati i Čarlsa tokom svoje trogodišnje istrage o Dajaninoj smrti, jer su ga tamo odveli dokazi. Rekao je kako Čarlsa nisu ispitivali kao osumnjičenika, nego kao potencijalnog svjedoka.

Mercedes u kojem se Dajana vozila te noći zabio se u tunelu i Parizu te su njen dečko Dodi Al Fayed i Henri Paul bili proglašeni mrtvima na mjestu. Uprkos hitnoj operaciji, njeno se stanje rapidno pogoršalo i Dajana je preminula kasnije u jednoj pariškoj bolnici.

Sada, gotovo 24 godine nakon tragedije, Daily Mailu obratio se i Xavier Gourmelon, vatrogasac koji je među prvima bio na sceni nesreće. Ispričao je kako ispočetka nije shvatio da pomaže Lady Di i da mu se činilo kao da je s njom sve u redu, ali je rekao da se ne može vjerovati tome što se vidi.

- Na engleskom je rekla 'O moj Bože, što se dogodilo?'. Mogao sam to razumjeti, pa sam ju pokušao smiriti, primio sam njenu ruku - ispričao je Gourmelon posljednje riječi princeze.

Nakon što ju je izvadio iz automobila, Dajana je prebačena u hitna kola i zatim u bolnicu, gdje je ubrzo preminula zbog svojih povreda.

Istraga Scotland Yarda utvrdila je kako je nesreća uzrokovana neopreznom vožnjom, a putnici su poginuli zbog nenošenja pojaseva. Tako je Čarls i službeno oslobođen od svih sumnji, ali to nije spriječilo ljude da nastave vjerovati kako je kraljevska porodica iza Dajanine smrti.

Тагови: