Tuga u Francuskoj

Vatra guta simbol Pariza FOTO/VIDEO

22:52, 15.04.2019.
Thumbnail
Požar, koji je izbio u katedrali Notr Dam danas oko 17.40 sati,prijeti da u potpunosti uništi remek djelo svjetske arhitekture.

Iako veliki broj vatrogasnih ekipa i dalje pokušava da ugasi požar portparol Notr Damaizjavio je da sumnja da će uspjeti da spriječe katastrofu i da će katedrala biti u potpunosti uništena.

Prema posljednjim informacijama krov katedrale se potpuno urušio, a za sada nije poznato kolika je šteta pričinjena.

Thumbnail

Katedrala Notr Dam je bila usred rekonstrukcije, čija je vrijednost oko šest miliona evra, neki njeni dijelovi su bili pod skelama, dok su bronzane statue uklonjene prošle nedjelje zbog radova.

Francuski mediji citiraju vatrogasce koji su izrazili sumnju da je požar „potencijalno povezan“ sa radovima na rekonstrukciji.

Thumbnail

Pariska katedrala Notr Dam smatra se jednim od najboljih primera francuske gotske arhitekture.

Njena je gradnja započeta je 1160. godine, a velikim je dijelom završena tačno sto godina kasnije.

Sama crkva je impoznatnih proporcija, naročito za vrijeme u kojem je građena - duga je 128 metara, široka 48 metara, a njeni su tornjevi visoki 69 metara. Katedrala je čuvena po nizu ukrasnih dijelova, ali ponajviše po oslikanim prozorima, veličanstvenoj rozeti.

Thumbnail

Kao i mnoge druge crkve u Evropi i Notr Dam je prošla kroz niz promjena tokom svoje istorije, a veliku je štetu pretrpjela tokom Francuske revolucije, kada je značajan broj religijskih slika ili skulptura u njoj bio uništen ili znatno oštećen.

Tokom oslobađanja Pariza od nacista katedrala je pretrpjela tek manju štetu od metaka koji su završili u njenoj fasadi.

Thumbnail

Međutim, nikada u istoriji Notr Dam nije pretrpela dramatično oštećenje poput ovog požara koji je  u toku.

Sredinom 19. vijeka sprovedena je prva velika restauracija katedrale, koja je trajala punih 25 godina, a u 20. vijeku uslijedile su još dvije velike obnove.

Međutim, crkveni su službenici upozoravali da je katedrali, koju godišnje posjeti oko 12 miliona ljudi (više nego Ajfelov toranj), potrebna još jedna detaljna obnova.

 

(agencije)