"Vikiliks"

Vašington želi da optuži Asanža za špijuniranje

16:09, 26.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Vlasti SAD žele da optuže osnivača organizacije "Vikiliks" Džulijana Asanža za špijuniranje, da bi mu mogla biti izrečena smrtna kazna, saopštio je "Vikiliks" na zvaničnom "Tviter" nalogu.

Iz "Vikiliksa" navode da Ministarstvo pravde SAD pokušava da izgradi slučaj protiv Asanža na osnovu Zakona o špijuniranju po kojem je lice moguće osuditi na kaznu smrću. 

Asanž je portal "Vikiliks" osnovao 2006. godine, da bi objavio povjerljive podatke o aktivnostima vlada nekoliko zemalja, uključujući SAD. 

Nakon optužbi za silovanje u Švedskoj 2012. godine, Asanž je zatražio azil u Ambasadi Ekvadora u Londonu, da bi izbjegao izručenje Stokholmu. 

Sud je odbacio slučaj silovanja 2017. godine, ali je Velika Britanija uporno insistirala na hapšenju Asanža zbog toga što se nije pojavio na sudu u Londonu. 

Britanska policija uhapsila je Asanža 11. aprila u Londonu, nakon što mu je Ekvador ukinuo pravo na azil, podsjetio je TASS. 

Asanž je u Londonu uhapšen zbog kršenja uslova kaucije. 

Britanske vlasti saopštile su da neće izručiti Asanža Vašingtonu, ukoliko postoji mogućnost da on u SAD bude osuđen na smrtnu kaznu. 

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da Asanž može biti osuđen na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od pet godina, zbog hakovanja računara.