Tramp ogorčen na Njemačku

Vašington prijeti zapadnim firmama koje grade "Sjeverni tok 2"

  • 12.07.2018. 09:52

Vašington je ponovo upozorio zapadne firme koje ulažu u ruski gasovod Sjeverni tok 2 ka Njemačkoj, da rizikuju uvođenje sankcija, tvrdeći da Moskva koristi ovaj projekt da podijeli Evropu.

"Mi smo jasno stavili do znanja da su firme koje rade na projektu ruskog gasovoda angažovane u biznisu koji nosi rizik od sankcija", rekao je portparol Stejt departmenta.

Američki predsjednik Donald Tramp optužio je Njemačku da je "zarobljenik" Rusije zbog svoje energetske zavisnosti i podrške planu da se udvostruči kapacitet gasovoda Sjeverni tok koji ide ispod Baltičkog mora do Njemačke, time što bi se zaobišle tradicionalne maršrute preko Ukrajine.

"Mi verujemo da će gasovod ugroziti ukupnu energetsku sigurnost i stabilnost Evrope time što će Rusiji dati još jedan instrument političke prinude prema evropskim zemljama, posebno Ukrajini. Rusija shvata da taj projekat dijeli Evropu i to koristi za sebe", dodao je Tramp

On je ogorčen na Njemačku i jutros je na svom Twitter nalogu napisao da druge države plaćaju samo dio svojih troškova, dok SAD plaćaju desetine milijardi dolara. 

"Godinama, bez uspjeha, pokušavamo od Njemačke i drugih bogatih NATO članica dobiti više za zaštitu od Rusije. Oni plaćaju samo dio onoga što bi trebali. SAD plaćaju desetine milijardi dolara i previše subvencioniraju Evropu, a gubitak se ogleda u svjetskoj trgovini," napisao je Tramp.  

Tramp, također, tvrdi da, "povrh svega, Njemačka upravo plaća Rusiji, zemlji od koje se žele zaštititi, milijarde dolara za energetiku".  

"Projekt plinovoda koji dolazi iz Rusije trebalo bi napustiti. Neprihvatljivo je dati milijarde dolara zemlji od koje se pokušavate zaštititi," poručuje Tramp.