Sergej Rjabkov

Vašington potvrdio odluku o povlačenju, Moskva će preduzeti mjere

  • 19.12.2018. 09:19

Vašington je potvrdio svoju odluku o povlačenju iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa /INF/ kao konačnu, rekao je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov i istakao da će Moskva preduzeti mjere ako američke rakete, koje prijete bezbjednosti Rusije, budu raspoređene u Evropi.

"Vašington je javno najavio plan povlačenja iz INF-a još u oktobru. Bilateralnim kanalima na visokom nivou potvrđeno nam je da je ta odluka konačna i nema pokušaja iniciranja dijaloga", naveo je Rjabkov za list "Komersant". 

On kaže da će Moskva odgovoriti na moguće pokušaje postavljanja nuklearnih raketa kratkog i srednjeg dometa u Evropi, ako SAD odluče da nastave sa tim planom. 

"Bićemo prisiljeni da adekvatno odgovorimo. Želim da upozorim na mogućnost `guranja` situacije prema erupciji nove `raketne krize`. Ubijeđen sam da nijedna mentalno zdrava država ne može da bude zainteresovana za tako nešto", rekao je Rjabkov. 

On je dodao da Rusija nikome ne prijeti, te da ima neophodnu snagu i sredstva da se suprotstavi svakom agresoru. 

INF je potpisan krajem 1988. godine i svojevremeno je smatran glavnim osloncem u okončanju trke u naoružanju između SAD i Sovjetskog Saveza, podsjeća "Raša tudej".

Тагови: