Sirija

Vašington nema podršku saveznika za formiranje tampon-zone

  • 31.01.2019. 17:26

SAD pregovaraju sa saveznicima Velikom Britanijom, Francuskom i Australijom sa ciljem da ove zemlje pomognu formiranje tampon-zone široke 32 kilometra između turskih i kurdskih boraca u Siriji nakon povlačenja američke vojske iz te zemlje, javio je "Vol strit žurnal", pozivajući se na anonimne izvore iz Bijele kuće.

Neimenovani evropski diplomata izjavio je da SAD pregovaraju o ovom pitanju, ali je istakao da nijedna od ovih zemalja nije prihvatila ulogu u formiranju tampon-zone. 

Američki list navodi da Vašington želi da nedostatke povlačenja iz Sirije svede na minimum, a da istovremeno ispuni naredbu predsjednika SAD Donalda Trampa. 

"Sputnjik" piše da bi ovakva mjera trebalo da spriječi i povratak "Islamske države" nakon povlačenja američke vojske. 

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je nakon telefonskog razgovora sa Trampom da će Ankara formirati bezbjednosnu zonu široku 32 kilometra, koja će tursku vojsku u sjevernoj Siriji razdvajati od Kurda. 

Neimenovani portparol turskog predsjednika rekao je kasnije da će Ankara kontrolisati bezbjednosnu zonu. 

Formiranje tampon-zone prvobitno je predožio Tramp, nakon što je Erdogan saopštio da će turska vojska započeti "antiterorističku operaciju" pošto se američka vojska potpuno povuče iz Sirije. 

Vašington je predložio formiranje bezbjednosne zone zbog zabrinutosti da će Turska napasti kurdske saveznike Amerike u regionu. 

Tramp je ranije na "Tviteru" zaprijetio da će "uništiti" tursku ekonomiju ako vojska Turske napadne kurdske saveznike SAD u Siriji. 
 

Тагови:
  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.