Vašington blokirao glasanje u Savjetu bezbjednosti zbog pominjanja SZO

  • 08.05.2020. 21:58

SAD su blokirale glasanje u Savjetu bezbjednosti UN o rezoluciji u vezi s pandemijom virusa korona, očigledno zbog činjenice da se u njoj posebno pominje Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), saopštile su neimenovane diplomate.

U tekstu rezolucije, o kojem se pregovara još od marta, poziva se na prekid borbi u zonama sukoba, kako bi vlasti zemalja u kojima se oni dešavaju mogle da se pozabave pitanjem pandemije.

Diplomate ističu da su SAD blokirale proceduru koja vodi ka glasanju o rezoluciji, javio je AFP.

Predsjednik SAD Donald Tramp je u posljednje vrijeme oštro kritikovao SZO zbog, kako je rekao, lošeg upravljanja globalnom zdravstvenom krizom, zbog čega je suspendovao finansiranje te organizacije.

Tramp, koji je i sam optužen da je sporo reagovao u odgovoru SAD na pandemiju, rekao je da je SZO prekasno reagovala i da je "slijepo podržavala Kinu koja je u početku potcijenila bolest koja je počela da se širi u kineskom gradu Vuhan".

SAD su država koja najviše ulaže u SZO, u iznosu od više od 400 miliona dolara godišnje, a taj novac se izdvaja i za druge bolesti u svijetu kao što su dječja paraliza i malarija.

Generalni sekretar UN pozvao je na globalno primirje prije više od mjesec dana, pozivajući sve strane u sukobima da prekinu borbe i omoguće vlastima zemalja u kojima se one dešavaju da se bore protiv pandemije virusa korona.