Blajburg 

Ustaše strahuju da će austrijska policija prekinuti komemoraciju 

  • 17.05.2019. 12:20

Organizatori okupljanja na Blajburgu, kojim se odaje počast stradalim ustašama, strahuju da bi austrijska policija mogla da prekine misu i zabrani skup.

Austrijska policija ove godine šalje na Blajburg 410 policajaca, među kojima su i pripadnici specijalnih jedinica, kao i redovni policajci iz cijele zemlje. 

Biće prisutno i deset vodiča pasa, dvojica stručnjaka za eksploziv, dva helikoptera, kao i 12 pripadnika hrvatske policije. 

Na komemoraciju ustašama i domobranima od sada se primjenjuje austrijski Zakon o javnom okupljanju nakon što je katolička dijeceza Gurk-Klagenfurt odbila da izda dozvolu za služenje mise.

Počasni blajburški vod, koji je do sada održavao red tokom okupljanja, procjenjuje da će doći do 15 hiljada učesnika. 

"Austrijanci su pooštrili zakone. Mi smo odgovorni za naš posjed, a javna površina je njihova. Na naš posjed snage reda mogu ući samo kada je povrijeđen zakon", tvrdi predsjednik Blajburškog voda Vice Vukojević za "T portal". 

Ipak, Vukojević priznaje da policija može prekinuti komemoraciju. 

Austrijske vlasti svrstale su ustaški pokret uz terorističke organizacije i strogo zabranile bilo kakva obilježja koja slave ustaše i Nezavisnu Državu Hrvatsku. 

Evropski mediji nazivaju blajburški skup najvećim okupljanjem neofašista nakon Drugog svjetskog rata.  

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок