Sančez o seks industriji

Uskoro kriminalizacija prostitucije

  • Извор: СРНА
  • 18.10.2021. 18:03

Španski premijer Pedro Sančez obećao je da će kriminalizovati prostituciju u zemlji. Obraćajući se pristalicama na kraju trodnevnog kongresa Socijalističke partije u Valensiji, Sančez je rekao da ta praksa "porobljava" žene.

Prostitucija je dekriminalizovana u Španiji 1995. godine, a prema izvještaju UN iz 2016. godine seksualna industrija u ovoj zemlji vrijedna je oko 3,7 milijardi evra.

Istraživanje iz 2009. godine pokazalo je da je svaki treći Španac platio za seks, navodi Bi-Bi-Si.

Međutim, drugi izvještaj objavljen 2009. godine sugeriše da bi taj broj mogao iznositi čak 39 odsto, a studija UN iz 2011. godine navodi Španiju kao treći najveći centar prostitucije u svijetu, nakon Tajlanda i Portorika.

Prostitucija u Španiji trenutno nije regulisana i nema kazni za one koji nude seksualne usluge za novac svojom voljom sve dok se to ne dešava u javnim prostorima. Međutim, podvođenje ili djelovanje kao posrednik između seksualne radnice i potencijalnog klijenta je nezakonito.

Ova industrija je doživjela procvat od svoje dekriminalizacije i prema nekim procjenama oko 300.000 žena rade kao prostitutke u Španiji.

Sesar Hara, španski novinar koji je istraživao seksualnu industriju, rekao je za novinsku agenciju Efe da “95 odsto prostitucije u Španiji nije besplatno, odnosno radi se o prisili na ovaj ili onaj način, bilo zbog društveno-ekonomskih uslova, prijetnji ili drugih pritisaka”.

Seks industrija dnevno obrće oko sedam do osam miliona evra u Španiji, kaže on, opisujući tu zemlju kao drugo najveće evropsko tržište prostitucije u Evropi, poslije Nemačke, i kao “raj za međunarodnu mafiju”.

– Najgore je što neki mladi ljudi smatraju sasvim normalnim plaćanje nekoj ženi da im pruži zadovoljstvo kakvo oni žele – rekao je on, prenio je Bi-Bi-Si.

Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)