Štokholm

Uručene Nobelove nagrade za 2018. godinu VIDEO

  • 10.12.2018. 20:47

U glavnom gradu Švedske Štokholmu održana je svečana ceremonija na kojoj su dobitnicima dodijeljene Nobelove nagrade za 2018. godinu u oblasti fizike, medicine, hemije i ekonomije.

Nagrade na svečanosti, kojoj su prisustvovali članovi kraljevske porodice Švedske i veliki broj zvanica, ovogodišnjim dobitnicima, čija imena su saopštena u septembru, uručio je švedski kralj Karl Gustaf XVI.

Nobelovu nagradu u oblasti fizike su dobili Artur Aškin, Džerard Morou i Dona Strikland, u oblasti hemije dobitnici su Fransis Arnold, Džordž P. Smit i Gregori Vinter, u oblasti medicine Džejms Alison i Tasuku Hondžo, dok su nagradu na polju ekonomije osvojili Vilijam D. Nordhaus i Pol M. Romer.

Nakon ceremonije je upriličena svečana večera za oko 1.500 zvanica.

Nobelovu nagradu za mir danas su u Oslu takođe preuzeli i dr Denis Mukvege i Nadia Murad.

Ove godine nije dodijeljena Nobelova nagrada za književnost zbog skandala seksualnog uznemiravanja nakon kojeg je ostavku dalo niz članova odbora Švedske akademije koja dodjeljuje tu nagradu.

S druge strane, ispred Koncertne dvorane, zgrade u kojoj je održana dodjela nagrada, održani su protesti s kojih su organizatori poručili da nafta, gas i ugalj izazivaju zagađenje vazduha i globalno zagrijavanje, dodajući kako Nobelova komisija sarađuje s kompanijama koje zagađuju vazduh te na taj način prijete čovječanstvu.

Тагови:
  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина