Snažan vjetar i visoki talasi

Uragan Lorenco pogodio ostrva u Atlantiku

  • 02.10.2019. 12:01

Uragan Lorenco, kategorije 2 na skali do 5, pogodio je Azorska ostrva, arhipelag u srednjem Atlantiku, praćen je jakim kišama, snažnim vjetrom i visokim talasima.


Azorska agencija za civilnu zaštitu saopštila je da su dva najzapadnija ostrva pretrpjela manje štete, srušeno drveće i vodove za struju, ali da nema prijavljenih povrijeđenih.

Šef agencije Karlos Neves rekao je da su dvije kuće bezbijedno evakuisane.

Portugalska meteorološka agencija javila je da su naleti vjetra bili do 145 kilometara na sat, što je slabije od predviđenog, pošto Lorenco gubi snagu iznad hladnije vode.

Uragan Lorenco proizvodi ogromne vodene talase u sjevernom Atlantiku dok se kreće jseveroistočno ka Irskoj i Velikoj Britaniji.

Na Terceiri, jednom od devet ostrva arhipelaga Azora, nalazi se i reporter B92.

Kako javlja reporter B92, Terceiru je noćas pogodio uragan Lorenco koji će i narednih dana prolaziti Atlantskim okeanom, a na ovom ostrvu će ostati prisutan do večeras. Ostrva Florens i Corvo su neće imati toliko sreće, jer se nalaze u samom epicentru udara.

"Kiša je sad počela jako da pada i sve je gore i gore. Nas su juče pripremili na situaciju, a letovi su otkazani", javlja reporter.

Udari vjetra su oko 200 kilometara na čas, a visina talasa iznosi 22 metra.

"Ne mogu lijepo da snimim, kad izađem na terasu vetar me nosi – bukvalno. Moram da se držim za nešto da me vjetar ne bi podigao sa zemlje", opisuje trenutnu situaciju novinar B92.
 

Тагови:
  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!