Potopljen dio obale

Uragan Ida izazvao haos na jugu SAD, Bajden proglasio stanje katastrofe u Luzijani

  • Извор: Кликс
  • 30.08.2021. 07:55

Uragan Ida u nedjelju se popeo na nivo oluje kategorije 4 i opustošio Luzijanu krenuvši iz Meksičkog zaliva udarivši na obalu vjetrovima brzinom od 240 kilometara na sat, bujičnim pljuskovima i talasima koji su potopili veliki dio obale pod nekoliko metara vode.

Struja je nestala u nedjelju naveče u cijelom gradskom području Nju Orleansa zbog kvara na svih osam dalekovoda koji isporučuju električnu energiju najvećem gradu Luzijane, saopštilo je komunalno preduzeće Entergy Louisiana. Izvještaji navode da se jedan dalekovod srušio u rijeku Misisippi.

Američki predsjednik Džo Bajden proglasio je veliku katastrofu u Luzijani.

Ida je oko podneva izbila na obalu u blizini Port Forčona u Luzijani, čvorištu zalivske pomorske energetske industrije, raznijevši obalu orkanskim vjetrovima koji se protežu 80 kilometara od oluje. Do kopna je došla 16 godina nakon što je uragan Katrina, jedan od najkatastrofalnijih u istoriji, pogodio obalu Meksičkog zaliva.

U nedjelju naveče, kancelarija šerifa u Asension Parišu izvijestio je o prvom poznatom smrtnom slučaju tokom oluje Ida nakon što je 60-godišnjeg muškarca usmrtilo drvo koje je palo na njegovu kuću u blizini Baton Ruža, glavnog grada države.

Gotovo sva proizvodnja nafte na moru u Zalivu je obustavljena, a velike luke duž obala Luzijane i Misisipija zatvorene su za otpremu.

Stanovnicima najugroženijih obalnih područja naređeno je da se evakuišu danima prije udara Ide. Oni koji čekaju oluju u svojim domovima u Nju Orleansu, manje od 160 kilometara u unutrašnjosti prema sjeveru, pripremili su se za najteži test do sada.

"Skoro sam se našla u napadu panike kada su vijesti objavile da je ovo godišnjica Katrine", rekla je Dženet Ruker, stanovnica Nju Orleansa i nedavno penzionisana voditeljka prodaje koja se sa svojim psom sklonila u hotel u centru grada.

"Ovo jednostavno nije dobro za naše živce i našu psihu", kazala je.

Oluja je uzrokovala obustavu medicinskih usluga u Nju Orleansu i drugim dijelovima države koja već trpi zbog četvrtog vala infekcija kovidom-19 koji je opteretio zdravstveni sistem Luzijane.

Za približno 2.450 pacijenata s kovidom-19 hospitalizovanih u cijeloj državi, mnogi na odjelima intenzivne njege, evakuacija nije bila opcija.

Gubitak električne energije u bolnici u regionalnom zdravstvenom sistemu Tibodo u župi Lafuš, jugozapadno od Nju Orleansa, primorao je medicinske radnike da ručno pomognu respiratornim pacijentima pri premještanju na drugi sprat, prenosi Reuters.

Zvaničnici Inženjerskog voda američke vojske rekli su da očekuju da će se novoizgrađeni gradski nasipi zadržati, iako su istakli da bi se poplavni zidovi mogli "premostiti" na nekim mjestima.

"Ovo je jedna od najjačih oluja koje su dospjele ovdje u moderno doba", rekao je guverner Luzijane Džon Bel Edvards.

Stotine kilometara novih nasipa izgrađeno je oko Nju Orleansa nakon što je poplava iz Katrine poplavila veći dio grada s malom nadmorskom visinom. Ta oluja odnijela je više od 1.800 života.

Edvards je izrazio uvjerenje u poboljšanja nasipa od 14,5 milijardi dolara, rekavši da su "izgrađeni za ovaj trenutak".

Nestanak struje bio je široko rasprostranjen u prvim satima oluje, a više od milion domova i preduzeća u Lzijani zgubilo je struju do nedjelje kasno naveče, prema stranici za praćenje Poweroutage.US.

Samo tri dana nakon što se pojavila kao tropska oluja u Karipskom moru, Ida je ojačala u uragan kategorije 4 i "izašla" na obalu sa vjetrovima brzine 240 kilometara na sat, izvijestio je Nacionalni centar za uragane (NHC).


Тагови: