Govoru prisustvovala i Ivanka Tramp

Uprkos prijetnjama Trampa, Merkelova nazvala Rusiju strateškim partnerom

  • 16.02.2019. 16:08

Kancelarka Angela Merkel u subotu je iznijela robusnu odbranu njemačkih vanjskotrgovinskih odnosa s Rusijom, tražeći od globalnih čelnika na konferenciji u Minhenu da rade zajednički u bavljenju svjetskim problemima.

Obraćajući se publici u kojoj je bila i Ivanka Tramp, kćerka američkog predsjednika Donalda Trampa, Merkel je branila planove novog gasovoda od Rusije ka Njemačkoj koje je on kritikovao. 

Tramp je kritikovao Njemačku da je "taoc" Rusije u njenom oslanjanju na ruske energente, ali je Merkel ustvrdila:

"Tokom Hladnog rata uvozili smo velike količine ruskog gasa, i ne znam zašto bi stvari trebale biti gore danas kada kažemo: Rusija ostaje partner. Želimo i li učiniti Rusiju isključivo zavisnom o Kini? Da li je to u našem evropskom interesu? Ja to ne mislim", kazala je njemačka čelnica.

Tokom sesije pitanja i odgovora, Merkel je izjavila kako bi bilo pogrešno politički isključiti Rusiju.

"Geostrateški, Evropa ne može imati interesa u prekidu svih veza s Rusijom", kazala je.

Tramp je također često kritikovao golemi trgovinski suficit koji Njemačka, najveća evropska ekonomija, ima sa Sjedinjenim Državama, i zaprijetio uvođenjem tarifa na njemačke automobile.

"Mi smo ponosni na naše automobile i tako treba biti", izjavila je Merkel, dodajući da su, ipak, brojna vozila proizvedena u Sjedinjenim Državama i izvezena u Kinu.

"Ako se to smatra prijetnjom sigurnosti Sjedinjenih Država, m smo šokirani", kazala je ona na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, izazivajući aplauz publike.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм