Virus korona

Upozorenje u Njemačkoj: Stvarni četvrti talas je počeo i dalje se ubrzava

  • Извор: Агенције
  • 22.10.2021. 21:35

Deveti dan zaredom u Njemačkoj raste tzv. sedmodnevna incidencija. Ovog petka iznosi 95,1. Institut Robert Koh upozorava na moguće rapidno povećanje broja zaraženih koronom u narednim sedmicama.

Još početkom sedmice njemački ministar zdravlja Jens Špan zalagao se za to da krajem novembra bude ukinuta vanredna epidemiološka situacija. Sedmodnevna incidencija u Njemačkoj, međutim, nastavlja rapidno da raste. Institut Robert Koh objelodanio je nove podatke, prema kojima je broj novozaraženih u posljednjih sedam dana na 100.000 stanovnika 95,1, piše DW.

To je prvi put od sredine maja da je incidencija iznad 90. Prije sedam dana ona je iznosila 68,7. Zdravstvene službe u posljednja 24 sata prijavile su institutu Robert Koh 19.572 novih zaražavanja, a zabilježeno je i 116 smrtnih slučajeva. Prije sedam dana bilo je 65 smrtnih slučajeva.

Broj oboljelih od korone primljenih u bolnice na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana juče je iznosio 2,45 - to je inače najvažniji parametar za moguće pooštravanje mjera. Prethodni maksimum bio je oko Božića prošle godine kada je incidencija hospitalizacije iznosila 15,5.

Očekuje se porast broja zaraženih tokom jeseni i zime

Prema procjenama instituta Robert Koh, broj slučajeva bi u narednom periodu mogao da nastavi dinamično da raste. "Može se očekivati da će se rast broja slučajeva ubrzati tokom jeseni i zime", navodi Institut u svom ovonedjeljnom izvještaju o pandemiji.

I ljekari na odjeljenjima intenzivne njege zvone na uzbunu, jer zbog nedostatka osoblja brojni kreveti na intenzivnoj njezi ne mogu da se koriste. Njemačko Udruženje za intenzivnu njegu i hitnu medicinu (DIVI) objavilo je da se u narednom periodu "može očekivati primjetno ograničenje po pitanju njege bolesnih".

Udruženje je takođe saopštilo da je proteklih mjeseci zabilježeno pogoršano raspoloženje među zaposlenima na intenzivnoj njezi, kao i da su mnogi angažovani na tim odjeljenjima zbog toga dali otkaz. "U izgledu je težak talas tokom jeseni i zime s brojnim oboljelima od kovida 19, ali i oboljelima od drugih respiratornih infekcija, poput gripa, a to bi intenzivnu medicinu u Njemačku moglo da ponovo dovede van njenih granica", kaže Štefan Kluge, direktor Klinike za Intenzivnu medicinu, Univerzitetsko-medicinskog centra Hamburg-Ependorf.

Veći broj slučajeva "probijanja imuniteta"

"Stvarni četvrti talas je sada počeo i dalje se ubrzava", napisao je na Twitteru član DIVI Kristijan Karagijanidis. Još uvijek, kako je naveo, postoji veoma bliska korelacija između incidencije i novih prijema na odjeljenja intenzivne njege.

Prema izvještaju Instituta Robert Koh, sve je više zaraženih u zdravstvenim ustanovama, kao i u staračkim domovima. S higijenskim mjerama i povećanjem broja vakcinisanih, takvi klasteri jesu značajno smanjeni, ali ipak nastavljaju da se javljaju, a pogađaju i vakcinisane osobe, navodi Institut.

Generalno, Institut očekuje da će vremenom biti zabilježen veći broj slučajeva "probijanja imuniteta", dakle zaražavanja potpuno vakcinisanih. Razlog za to je, kako navodi Institut Robert Koh, što raste broj vakcinisanih, a i virus se trenutno sve više širi.

"Time se povećava mogućnost da dođete u kontakt s virusom kao potpuno vakcinisana osoba", navodi Institut, ali istovremeno naglašava i da je težak tok bolesti kod vakcinisanih osoba veoma rijedak.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.