Napad na Siriju

Upozorenje Erdogana: Možemo se jedne noći iznenada pojaviti

  • 19.02.2020. 17:30

Samo je pitanje vremena kad će Turska pokrenuti vojnu ofanzivu u posljednjem sirijskom pobunjeničkom uporištu u Idlibu, upozorio je predsjednik Redžep Tajip Erdogan, rekavši da su razgovori s Rusijom daleko od zadovoljavajućih.

- Možemo se jedne noći iznenada pojaviti. Da pojasnim, operacija u Idlibu samo je pitanje vremena – poručio je Erdogan na skupu njegove stranke u parlamentu. 

Ankara i Moskva, koje podržavaju suprotstavljene strane u Siriji, nastojale su da ojačaju krhki mirovni sporazum, dogovoren između ruskog predsjednika Vladimira Putina i Erdogana.

Nedavna eskalacija nakon intenziviranih napada sirijskih vladinih snaga pogoršala je, međutim, situaciju.

Turska je obavila "sve vrste priprema" da provede svoje vojne planove u Idlibu, kazao je Erdogan.

- Turska neće prepustiti Idlib režimskim snagama i onima koji ih podržavaju – izjavio je turski čelnik, dodavši da je to "konačno upozorenje" sirijskoj vladi da povuče svoje snage s turskih posmatračkih položaja u sjeverozapadnoj sirijskoj pokrajini.  

Erdogan je ranije upozoravao da će "napasti sa svih strana" ukoliko se sirijske snage ne povuku s turskih vojnih posmatračkih položaja u Idlibu prije kraja februara.

- Nažalost, nismo uspjeli doći do željenog rezultata u našim razgovorima s Rusijom. Iako se razgovori nastavljaju, istina je da smo daleko od ispunjenja naših zahtjeva za stolom - izjavio je turski predsjednik.