Kriminalna tvrđava

Uništen "Monako" Pabla Eskobara VIDEO

  • 23.02.2019. 11:42

Vlasti Kolumbije su kontrolisanom eksplozijom uništile stambenu zgradu u kojoj je živio poznati narko bos Pablo Eskobar, nakon što je ova lokacija postala turistička destinacija.

U zgradi “Monako”, sa više stanova, Eskobar je živio tokom osamdesetih godina prošlog vijeka i ona je bila simbol zla, rekao je gradonačelnik Medeljina Federiko Gutjerez novinarima.

On je rekao da je ova osmospratnica postala turistička atrakcija na takozvanim “narko turama”, na kojima turisti posjećuju lokacije vezane za istoriju narko trafikinga.

On se zalaže da se na mjestu srušene zgrade podigne park posvećen hiljadama žrtava Eskobarovog klana, uključujući i četiri pedsjednička kandidata i oko 500 policajaca.

Kritičari kažu da te ture veličaju nasilje vezano za drogu iz vremena osamdesetih godina kada je ubijeno više hiljada Kolumbijaca.

Međutim, Medeljin pokušava da se ogradi od sjećanja na tog kriminalca. Gradske vlasti stavile su zgradu pod policijsku prismotru, pa su turisti mogli da je vide samo izdaleka.

General u penziji Hose Serano, koji je godinama bio na čelu elitne jedinice koja je radila na slučaju Eskobar, nazvao je zgradu "kriminalnom tvrđavom".

Eskobar je ubijen u decembru 1993. godine u zajedničkoj akciji kolumbijskih i američkih snaga bezbjednosti.

Тагови: