Federika Mogerini

Ultimatum Venecueli: Raspisivanje izbora u narednim danima

  • 26.01.2019. 17:22

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini zatražila je od Venecuele da održi slobodne, transparentne i pouzdane predsjedničke izbore kako bi izabrala vlast koja će predstavljati želju njenih građana.

"Ukoliko u narednim danima ne bude objave raspisivanja novih izbora uz neophodne garancije, EU će preduzeti dalje postupke, uključujući i pitanje priznanja rukovodstva Venecuele u skladu sa Članom 233 Ustava te zemlje", navodi se u saopštenju Mogerinijeve. 

Prema Članu 233 Ustava Venecuele, u slučaju da nema predsjednika države, predsjednik Nacionalne skupštine može položiti zakletvu u tehničkom mandatu uz obavezu da raspiše izbore. 

Nacionalna skupština Venecuele je 10. januara objavila da je mjesto predsjedika upražnjeno kada je Nikolas Maduro položio zakletvu za novi šestogodišnji mandat nakon pobjede na izborima održanim u maju prošle godine. 

Nešto ranije su francuski predsjednik Emanuel Makron, španski premijer Pedro Sančez i njemačka Vlada izrazili spremnost da predsjednika Nacionalne skupštine Huana Guaida priznaju za predsjednika ukoliko tokom naredne sedmice ne budu raspisani izbori.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.