Zbog Rusije

Ukrajina odbila učešće na Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope

  • 23.09.2019. 20:58

Nova delegacija Ukrajine u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope zvanično je odbila da učestvuje na jesenjem zasjedanju ove organizacije zbog povratka Rusije. Ipak, oni će nastaviti konsultacije sa partnerima u Skupštini, saopštila je ukrajinska delegacija, prenosi Sputnjik.

Prema pravilima Skupštine, da bi učestvovale na zasedanju, delegacije moraju da dostave dokumenta nedelju dana prije početka sjednice. Ponekad se prave izuzeci, ali se dokumenti očekuju tačno sedam dana prije otvaranja sledeće sesije.

"Delegacija Vrhovne rade u PS SE izjavljuje da odbija da preda mandate novoj ukrajinskoj delegaciji na odobrenje tokom jesenjeg dela zasedanja PS SE od 30. septembra do 4. oktobra 2019. To će biti način reagovanja Ukrajine na povratak Ruske Federacije u salu za sjednice PS SE, bez ispunjavanja zahtijeva skupštinskih rezolucija, koje su odobrene kao odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu", citirala je saopštenje predsjedavajuća nove ukrajinske delegacije Liza Јasko na svojoj stranici na Fejsbuku.

U dokumentu se napominje da će ukrajinska delegacija u PS SE održavati konsultacije sa partnerima u Skupštini s ciljem pronalaženja zajedničkih pristupa i rješenja koja bi omogućila da se "Parlamentarnoj skupštini vrati reputacija važnog modela demokratije, vladavine zakona i zaštite ljudskih prava i sloboda u Evropi".

Ukrajinska delegacija apelovala je na delegacije država-članica Saveta Evrope da održe proširene konsultacije u vezi sa posledicama bezuslovnog povratka Rusije u PS SE i razviju efikasne mehanizme odgovornosti za "države koje narušavaju Statut Saveta Evrope i norme međunarodnog prava".

Parlamentarna skupština Saveta Evrope u junu ove godine u potpunosti je potvrdila mandate ruskoj delegaciji. Bivši šef ukrajinske delegacije u PS SE Vladimir Arjev izjavio je da Ukrajina napušta zasjedanje Skupštine. Kasnije se ispostavilo da je jedan predstavnik delegacije ostao u Skupštini, a "bojkot" rada PS SE trajao je dan i po.

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.