Spremao se da promijeni lokaciju

Ukradene prije nego što je ubijen: Bagdadi identifikovan uz pomoć gaća

  • 29.10.2019. 11:31

Vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi identifikovan je uz pomoć DNK analize njegovog donjeg veša, koje je ukradeno prije nego što su ga specijalci SAD ubili.

Kako piše Al Džazira, koja se poziva na izvor iz Sirijskih demokratskih snaga, Al Bagdadijev donji veš ukrao je tajni agent upravo s namjerom da se DNK analizom potvrdi da je riječ o vođi ID.

Polat Kan, viši savjetnik kurdske SDF milicije, do detalja je opisao kako su njihove obavještajne snage pomogle Amerikancima da lociraju i identifikuju Al Bagdadija.

"Naš izvor, koji je bio u mogućnosti da stigne do Al Bagdadija, donio nam je njegov donji veš kako bismo na njemu uradili DNK analizu i bili 100 odsto sigurni da je riječ o Al Bagdadiju", rekao je Kan.

Prema njegovim riječima, samo sati su dijelili akciju SAD specijalaca i premještanja Al Bagdadija na novu lokaciju.

Kan je rekao i da su Kurdi, o čijoj ulozi u lociranju, identifikaciji i ubistvu Al Bagdadija govorio i američki predsjednik Donald Tramp, na slučaju Al Bagdadija radili od 15. maja zajedno sa agentima CIA.

"Al Bagdadi se spremao da ponovo promijeni lokaciju, odnosno da se premjesti u grad Jarablus, kada se dogodila operacija američkih komandosa. Svi obavještajni podaci i prostup Bagdadiju, kao i identifikacija njegovog skloništa su rezultat našeg rada. Naš obavještajac je slao koordinate, usmjeravao napade iz vazduha, učestvovao i učinio da ta operaciju bude uspješna do posljednjeg trenutka", istakao je Kan.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)